Prema principima feng shuija, vaš krevet i vaša spavaća soba jedni su od najvažnijih dijelova vašeg doma – služe vam za mir, odmor i spavanje. Jer kada spavate, vi nalazite se u pasivnom 'yin' stanju i osjetljiviji ste na energiju oko sebe, piše The Spruce. Dakle, smještaj u kreveta u sobi može značajno utjecati na vas u vašem svjesnom i nesvjesnom stanju. Stoga, kako biste pronašli idealno mjesto za krevet predlažemo vam da počnete s ovim feng shui savjetima.

Zapovjedni položaj

U feng shuiju krevet se postavlja po principu zapovjednog položaja. Želite da vaš krevet bude smješten tako da kada ležite u krevetu, možete vidjeti vrata spavaće sobe. Međutim, nije dobro biti izravno u liniji s vratima – zato je krevet najbolje postaviti dijagonalno od vrata. Ako vaša soba nije dovoljno velika ili nema dobar oblik za zapovjedni položaj, krevet možete korigirati pomoću ogledala. Postavite ogledalo tako da kada ste u krevetu možete vidjeti odraz vrata. 

Postavljanje kreveta u odnosu na vrata

Osim zapovjednog položaja, postoje i druge smjernice na koje treba paziti pri postavljanju kreveta u odnosu na vrata u spavaćoj sobi. Ovdje trebate pripaziti da se prilikom otvaranja, vaša vrata ne dodiruju niti jedan dio vašeg kreveta. Isto tako, izbjegavajte da vam stopala budu usmjerena ravno prema vratima – što se često naziva "položajem u lijesu". 

Uzglavlje postavite uz čvrsti zid

Uzglavlje vašeg kreveta mora biti čvrsto naslonjeno na čvrsti zid. To znači da ste podržani s leđa. Drugo, izbjegavajte prozore iza uzglavlja kreveta ako je moguće. Ovo je posebno važno ako ste u prizemlju ili imate problema s očima. Bolje je imati čvrst zid iza sebe.

Smjestite krevet što dalje od zida WC-a

Izbjegavajte dijeljenje uzglavlja sa zidom WC-a. To znači da želite isključiti postavljanje kreveta na zid koji ima WC s druge strane. Ne želite imati WC s druge strane zida od glave.

Pobrinite se da imate prostor s obje strane kreveta

Prostor s obje strane omogućuje ravnotežu vašeg yina i yanga, kao i prostor za svakog partnera (ili budućeg partnera). Idealno bi bilo da imate prostora s obje strane oko pola metra. Ako to nije moguće, učinite sve što možete da imate što više mjesta s obje strane zida. Za djecu je u redu da imaju krevet uza zid jer im to može pomoći u pružanju potpore.

Izbjegavajte grede i kose stropove

Za najbolji feng shui smještaj, želite da prostor iznad vašeg kreveta bude bez greda i kosih stropova. Ove arhitektonske značajke iznad kreveta mogu stvoriti nepotreban pritisak.