Ne morate prakticirati feng shui kako biste cijenili prednosti sjajnog rasporeda prostorija ili soba. Drevnu kinesku umjetnost ne prakticira svaki dizajner interijera, no vjerojatno se nesvjesno pridržava nekolicine njezinih principa. Naime, feng shui se u uređenju vodi zdravim razumom i prirodnim protokom kako bi postigao uredan izgled.

Međutim, jedan predmet zbunjuje feng shui stručnjake diljem svijeta jer se ne slažu oko njegove upotrebe i pozicije - zrcalo.  Slijedite iduća pravila stručnjaka kako biste se riješili loših vibracija u svom domu te zadržali urednost i organiziranost.

Postavite ogledalo na zid okomit na ulazna vrata

Stručnjaci za feng shui ne preporučuju postavljanje ogledala preko puta ulaznih vrata, već na zid okomit na njih. Stručnjakinja Laura Benko za MyDomaine je kazala da su ulazna vrata vrlo važna u feng shuiju pa da ogledalo smjestite u hodnik s određenom namjerom, poput proširenja prilika u vašem životu.

Stavite ogledala na bilo koji zid u blagovaonici

Stručnjaci vjeruju da je blagovaonica najbolja prostorija za stavljanje ogledala, budući da ona predstavlja sposobnost držanja bogatstva, što bismo uglavnom htjeli više odražavati u svojim životima.

Izbjegavajte ogledala u kuhinji

Feng shui smjernice općenito predlažu da ne postavljate ogledala u kuhinju, pogotovo ako su okrenuta prema štednjaku jer se vjeruje da takva pozicija nosi negativnu energiju. 

Postavite ogledala nasuprot prekrasnog pogleda

Većina stručnjaka upozorit će vas da vodite računa o tome što ogledalo odražava u kući i izvan nje. 'Ogledala su u feng shuiju poput aspirina. Često se propisuju za liječenje mnogih bolesti. Lako se prilagođavaju kada želite proširiti prostor i unijeti više svjetla', tvrdi Benko. Samo pripazite da odražavaju prekrasan pogled, a ne hrpu novčanica.

Objesite ogledalo u hodniku

Prema feng shuiju, ogledala postavljena u hodniku su gotovo uvijek poželjna. Međutim, kada su postavljena na kraju hodnika, mogu usporiti protok energije u vašoj kući. 

Postavite ogledalo u blizini svog stola

Baš kao što ogledalo koje odražava hrpu novčanica može unijeti negativnu energiju, ogledalo okrenuto prema vašem stolu djelovat će protiv vas, udvostručavajući vaše radno opterećenje. Osim toga, nitko zapravo ne želi gledati sebe dok radi, zar ne?

Odlučite se za ogledalo u dnevnoj sobi

Feng shui stručnjaci misle da ogledala u dnevnoj sobi čine okupljanja svečanijima udvostručavajući broj prisutnih u prostoriji. Međutim, ogledala također mogu pojačati lošu energiju ako su vaši gosti negativni, stoga pazite koga pozivate u svoj dom.

Izbjegavajte postavljanje ogledala iznad kreveta, sofe ili stolica

Feng shui stručnjaci izričito ne preporučaju stavljanje ogledala iza sofe ili kreveta. Poanta feng shuija je u tome da se osjećate sigurno u svom prostoru, a teško se osjećati sigurno s nečim teškim što vam visi iznad glave', objasnila je certificirana feng shui stručnjakinja Marianne Gordon.

Koristite ogledala u spavaćoj sobi

Stručnjakinja za feng shui Amanda Gibby Peters tvrdi kako zrcala u spavaćoj sobi mogu biti krivci za nesanicu. 'Pokrijte ogledala u spavaćoj sobi na nekoliko noći i primijetite je li vam se san poboljšao. Ako čvrsto spavate s prekrivenim zrcalima, razmislite o tome da ih zamijenite ili premjestite na zid koji nije okrenut prema vašem krevetu', predlaže.

S druge strane, ogledala treba oprezno koristiti u spavaćoj sobi, kaže savjetnica za feng shui Laura Cerrano. 'Vjeruje se da ogledala imaju sposobnost aktiviranja energije unutar sobe. Klijenti s kojima radim ponekad će zadržati ogledalo u svojoj spavaćoj sobi i reći mi da čvrsto spavaju. Neki klijenti nemaju ogledala u spavaćoj sobi ili jednostavno stave dugačko ogledalo unutar vrata ormara. Ako to učinite, samo provjerite je li ormar organiziran jer ogledala udvostručuju ono što projiciraju', savjetuje ona.

Stavite ogledalo što dalje od WC školjke

U kupaonici feng shui stručnjaci predlažu izbjegavanje stavljanje ogledala preko puta vrata ili WC školjke. Naime, ogledala postavljena točno nasuprot vratima općenito se smatraju lošom idejom u svim prostorijama, a nikad nije ugodno gledati se na WC-u.