Feng shui je kineska filozofija uređenja prostora kojoj je cilj stvoriti uravnoteženu energiju u domu da bi u njemu vladala pozitiva i blagostanje. Kako je proljeće period čišćenja, buđenja i promjena, otkrivamo koja se to feng shui pravila odnose na ovo godišnje doba i što treba učiniti u domu.

1. Očistite svoj prostor - Prema feng shui principima, nered utječe negativno na kvalitetu našeg života. Zatrpava naš prostor, zaustavljajući protok pozitivne energije. Očistite ormare i police, ulazni dio, prostor ispred vrata i ispod kreveta. 

2. Popravite ili zamijenite pokvarene stvari - Okviri za fotografije s pukotinama, pokvarena sijalica, okrnjena vaza i posuđe – sve to može doprinijeti negativnoj energiji u domu. Popravak ovih predmeta je u redu ako to možete učiniti, ali prema učenjima feng shuija bolje ih je zamijeniti novima. 

3. Pustite zrak i svjetlost u prostor - Čak i u hladnijim zimskim mjesecima, važno je svaki dan otvarati prozore i vrata kako biste pustili svjež zrak i oslobodili se loše energije. Isto vrijedi i za svjetlost – naši prozori simboliziraju kako nas svijet vidi, tako da oni trebaju biti čisti. U tamne dijelove doma dodajte lampu kako biste osvijetlili prostor i stvari u njemu. 

4. Pažljivo koristite boje - Različite nijanse su povezane s različitim emocijama, pa ih birajte mudro. To ne znači da trebate obojiti zidove u drugu boju ili mijenjati namještaj, već uz dekorativne dodatke poput jastučića, tepiha i drugih detalja unesite boju koja vam odgovara. Evo što različite nijanse predstavljaju...

Crvena - strast, uzbuđenje, radost
Žuta - veselje i radost
Zelena - ravnoteža, rast i obilje
Plava - mir i spokoj
Siva - fokus i jasnoća
Bijela - svježina, nevinost i čistoća
Ružičasta - ljubav i njegovanje
Ljubičasta - bogatstvo i duhovnost
Crna - kreativnost
Smeđa - uzemljenje i energija
Narančasta - društvenost i povezanost

5. Dodajte žive biljke - Osim što oplemenjuju prostor, one također filtriraju zrak, stvarajući čistije i svježije okruženje što je vrlo važno za dobar feng shui. Potražite vrste koje se lako održavaju, jer će biljke koje umiru donijeti suprotan efekt! Evo nekoliko sjajnih sobnih biljaka za koje se smatra da donose sreću u dom…

ženska sreća
aloe vera
filadendron
fikus
kućna paprat
palme
bršljan

6. Obratite posebnu pažnju na spavaću sobu - Slike ne treba postavljati iznad kreveta, jer se smatra da to ometa san. Dekorirajte i uredite sobu tako da predstavlja mirno okruženje, ukrasite je umirujućim bojama, osigurate više prirodne svjetlosti - neka djeluje kao vaša oaza za opuštanje.

7. Vrata - Ulaz u vaš dom vrlo je važan za "dobar chi". Pobrinite se da ništa ne blokira ili ne zatrpava vaše ulaze te da su ulazna vrata u vrhunskom stanju. Ako se boja ljušti i kvaka izgleda slomljeno, ofarbajte vrata, popravite kvaku ili zamijenite novim vratima. 

8. Uključite pet elemenata - Još jedan feng shui princip je da se pet elemenata unesu u dom radi ravnoteže. Evo nekoliko savjeta…

Drvo - koristite biljke ili zelene predmete da biste potaknuli rast u svakom području vašeg života
Vatra - dodajte u prostor crvenu boju ili koristite svjetlost svijeća da privučete strast i radost
Zemlja - dodajte knjige ili smeđi tepih da biste unijeli stabilnost u dom
Voda - možete dodati malu fontanu ili difuzor u dom, za bolje prihode
Metal - dodajte ukrase i skulpture da biste održali fokus i red

9. Uklonite prepreke - Prema feng shui principima, fizičke prepreke oko kuće također loše utječu na energiju prostora jer mogu izazvati blokade u životu. Primjeri mogu biti vrata koja se teško otvaraju, neuredan ormar ili ladica prepuna nepotrebnih starih stvari... 

10. Pazite na zapuštena područja - Na kraju, potražite dijelove ili uglove kuće koji skupljaju prašinu ili koji nisu korišteni neko vrijeme. Ako postoje stvari koje leže okolo, a nikada ih ne koristite, riješite ih se. 

Izvor: sensa.mondo.rs