Ljuske jaja bogate su biljkama potrebnim hranjivim tvarima poput kalcija, kalija i magnezija. Posebno su korisne rajčicama, brokuli, paprikama, špinatu i salati kojima pomažu u rastu ploda, ali doprinose razvoju i drugih tipova voća, povrća pa i cvijeća. Stoga je dobro, dodati ih u tlo vašim biljkama, pogotovo za vrijeme proljetnog sađenja ili presađivanja kako bi se uz njihovu pomoć poboljšala struktura tla i povećala propusnost zraka i vode.

Zbog kalcijeva karbonata, smanjuje se pH vrijednost tla koje zbog toga postaje više alkalno no kiselo i djeluje kao sredstvo za odbijanje potencijalno toksičnih elemenata za biljke, koje ujedno apsorbiraju više hranjivih tvari. Izbjegavajte ovaj način hranjenja i zaštite kod onih biljaka koje preferiraju kiselo tlo poput azaleja, hortenzija, borovnicama, a slobodno ga koristite pri brizi o ruži, lavandi, ciklami.

Nekoliko je osnovnih pristupa, a dva obuhvaćaju usitnjavanje ljuski. Želite li, možete ih usitniti sve do gotovo praha te dodati zemlji, a trebate li biljke obraniti od nametnika, dovoljne su malene ljuske koje imaju malo oštriji rub. One će se nešto duže razgrađivati, ali svejedno će doprinijeti rastu biljke svojim hranjivim djelovanjem. Želite li dodatno oplemeniti život biljke koju tek sadite, pomiješajte ljuske sa usitnjenim zrnima kave, koja su bogata dušikom.

Posljednji način jest, vrlo jednostavna, izrada vode od ljuski. Prokuhajte oko 3,5 litre vode u koju zatim dodajte ranije pripremljene ljuske. Trebaju biti isprane i osušene. Ostavite ih u vodi tijekom noći, a zatim procijedite vodu koju potom možete koristiti za zalijevanje tla, a dovoljne su vam dvije šalice. Voda, koja preostane, može se poklopljena čuvati na sobnoj temperaturi do sljedećeg zalijevanja.

Kako biste dodatno doprinijeli izgledu vaše biljke, koristite sljedeći recept: u 50 grama bijelog octa dodajte razbijene ljuske i pustite da odstoje tako tri dana. Potom dodajte 500 ml vode kako biste razblažili tekućinu. Procijedite sve u raspršivač kojim inače osvježavate biljku.

Ovog proljeća, nakon Uskrsa, iskoristite ljuske za bogatiji izgled vaših biljki. Sadite li nove biljke, svakako usitnite ljuske do praha.