Kao stil u arhitekturi i dizajnu Wabi sabi predstavlja usavršavanje i evoluciju minimalizma, a koji se provlači kroz prirodne elemente koji dominiraju prostorom, dopuštajući mu da diše, poprimi vlastitu energiju. No, prvenstveno proizlazi iz svjetonazora koji prihvaća činjenice poput postojanja nesavršenosti, prolaznosti i nedovršenosti te ih njeguje. Ukratko, može se opisati kao divljenje ljepoti koja iz njih proizlazi.

Naše djelovanje i težnja za postizanjem autentičnosti proizlaze iz samog postojanje koje je ispunjenu propustima, padovima, ali i velikim ostvarenjima koja se javljaju kao jeka proživljenih lekcija. Kao i životno iskustvo, ovaj koncept podsjeća nas kako je ljepota prisutna u svakom elementu kojim smo okruženi, ako ga znamo sagledati. Umjesto preopterećenih uzoraka, fokusira na se one koji čak i ako nisu dovršeni, tek se trebaju formirati, u pravom trenutku, baš kao i mi – posjeduju određenu čar, strukturu i značenje. Od neobrađenih površina do prirodnih tekstura i dizajnerskih predmeta, budi prisutnost ne samo vizualnog već i taktilnog.

Osnovne karakteristike su neutralne palete boja, jedinstveni komadi namještaja, mat materijali i lišenost suvišnih objekata kojima se zakrčuje i guši prostor. Ipak, novi trendovi sugeriraju kako je i unutar ovog minimalističkog koncepta moguće igrati se i istraživati jer se kontinuirano razvija pa se često eksperimentira s bojama.

U nastavku vam donosimo galeriju, kojom se možete inspirirati. Ova metoda duboko je ukorijenjen način ophođenja prema životnim vrijednostima. Filozofija koja cijeni različitost svakog danog dana koji nas pomiče i motivira za napredak. Tako pokušajte pristupiti i prostoru, shvaćajući kako neke stvari moraju ostati nesavršene i nedovršene, a kako biste im se kasnije mogli vratiti u njima shvatiti ljepotu trenutka u kojemu ste ih pronašli i osvijestili. Ne radite planski, radite s osjećajem i spoznajom kako se i vi, baš poput vremena i prostora mijenjate.

Važno je cijeniti i s poštovanjem se ophoditi prema stvarima koje su nam nepoznate, čak i neatraktivne no kroz njih učimo izaći iz stagnacije, oslobađamo se potrebe za kritikom i žaljenjem; učimo voljeti stvari zbog onoga što jesu. Okružite li se stvarima koje intrigiraju i uključite ih u prostor, u njima ćete svaki puta uvidjeti nešto novo. A nove su spoznaje, kao i pomirenost s nepostojanjem savršenstva, ključ za umiren i ispunjen život.

Shutterstock Inspirirajte se japanskim stilom minimalističkog uređenja