Bez šalice kave gotovo je nemoguće zamisliti početak dana, ali i neke druge trenutke kada opada naša energija. Ovaj napitak djeluje kao stimulans za razbuđivanje, poticanje pozitivne energije i ubrzava nas u izvođenju svih dnevnih aktivnosti, piše Well+Good.

Znanstvenici se slažu oko dobrobiti koje nam kava pruža, ali posebno je važno piti je u umjerenim količinama. Ipak, kako bi kava polučila što više benefita za naš organizam, uvijek joj možemo dodati još jedan sastojak. Kardiolozi se slažu oko toga da je kakao odlično dodati toplom napitku kave, a evo i zašto.

1. Niže stope srčanih bolesti i moždanog udara

Vaše jutarnji ili poslijepodnevni ritual ispijanja kave mogao bi smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i zatajenja srca, kaže nutricionistica Colette Micko. Kava sama po sebi ima dobrobiti za zdravlje srca, ali dodavanje kakaa može još više poboljšati te dobrobiti, jer su neke prednosti kave i kakaa slične. 

Starija recenzija iz studenog 2013. godine u časopisu Circulation podupire ove tvrdnje u meta-analizi koja je uključivala više od 35 studija. Stručnjaci su otkrili pad rizika od srčanih bolesti za 15 posto kod osoba koje su konzumirale umjerenu količinu kave (između tri do pet šalica dnevno) u usporedbi s nekim tko uopće nije pio kavu.

Ispijanje kave također je povezano sa smanjenjem rizika od moždanog udara, prema rezultatima studije iz studenog 2021. godine u časopisu PLOS Medicine. Velika, višegodišnja studija imala je više od 365 000 odraslih sudionika koji su pratili konzumaciju kave i čaja počevši od 2006. godine. Stručnjaci su otkrili 32 posto manji rizik od moždanog udara za one koji su rekli da su popili dvije do tri šalice čaja i kave u usporedbi s ljudima koji nisu pili ni jedno ni drugo piće.

2. Smanjenje upala

'Kao i zrna kave, kakao prah sadrži flavanole koji imaju protuupalni učinak, opuštaju krvne žile i poboljšavaju kontrolu šećera u krvi', kaže kardiologinja Nikki Bart. Flavanoli su kemijski spojevi, a nalaze se u biljkama koje su dio obitelji antioksidansa zvanih flanavoidi. 'Pokazano je da flavanoli smanjuju upalu i poboljšavaju protok krvi, što može pozitivno utjecati na zdravlje srca opuštanjem krvnih žila, čime se snižava krvni tlak', slaže se nutricionistica Micko.

*Imajte na umu: kakao i čokolada nisu isto. Kakao prah ima manje zasićenih masti i dodanog šećera.

3. Puni okus bez dodatnih kalorija

I za kraj, bez obzira na to koliko istinski obožavamo kavu, njezin okus nam ponekad može dosaditi ili biti previše jednoličan. Malo veće količine mlijeka ili šećera od uobičajenih mogle bi izgladiti ovu situaciju, ali to znači da ćemo u organizam ipak unijet značajniji broj kalorija. Iako obična crna kava ima vrlo malu kalorijsku vrijednost, potrebno je obratiti pažnju na sadržaj svih dodataka koje u nju dodajemo.

Sirovi kakao neće utjecati na naš dnevni kalorijski unos, a ipak će napitku dati punu aromu novog okusa. Osim kakaa, svojoj kavi uvijek možete dodati začine poput cimeta ili muškatnog oraščića