Posipanje suhih začina, pa čak i svježeg bilja, u šalicu kave daje joj poseban okus i zdravstvene prednosti, piše Well+Good.

Ako želite začiniti svoj omiljeni jutarnji napitak, isprobajte jedan od ovih 10 načina:

1. Cimet

Cimet daje posebnu aromu ponekad gorkim notama kave. Osim toga, ovaj začin je poznati antioksidans koji pomaže u borbi protiv upala koje su posebno često tijekom hladnijeg doba godine. 

2. Muškatni oraščić

Za najbolji okus kave i optimalne nutritivne prednosti, dodajte joj mrvicu svježeg muškatnog oraščića. Ovaj topli jesenski okus vašem piću dodaje esenciju deserta, ali također podržava rad jetre, bori se protiv upala te potencijalno djeluje i kao antimikrobno sredstvo.

3. Ekstrakt vanilije

S ekstraktom vanilije treba biti oprezan jer često ima 'alkoholni' okus, ali ako svom kapučinu dodate samo malu kapljicu, svidjet će vam se bogata i kremasta tekstura omiljenog napitka.

4. Klinčići

Osim svojih protuupalnih svojstava, klinčići imaju bogatu i duboku esenciju koja će vašem jutarnjem piću dati svečani okus. Mljevenim zrnima možete dodati cijele klinčiće kako biste obogatili okus dok se kava kuha ili dodati malo mljevenih klinčića izravno u svoju šalicu.

5. Kardamom

Kardamom, još jedan začin protiv upala, ima lijep cvjetni okus koji je lagan i sladak. Ukusan je u ledenim i toplim napitcima od kave, a vašem će napitku dati egzotičan okus.

6. Đumbir

Ako volite čaj od đumbira, vjerojatno će vam se svidjeti i u kavi. Oštar je, svježeg okusa i sadrži dodatna protuupalna svojstva koja će pomoći vašem imunološkom sustavu.

7. Lavanda

Cvjetni okus izvrsno se slaže s tamnim i gustim okusima kave. Osim izvrsnog okusa, lavanda ima i korisne učinke za ublažavanje stresa, jačanje mozga i borbu protiv upala.

8. Začin za pitu od bundeve

Mješavina nekoliko protuupalnih začina (cimet, muškatni oraščić, đumbir, a ponekad i klinčić) čini danas sve popularniji začin za pitu od bundeve. Ako ste ljubitelj toplih i ugodnih jesenskih mirisa, uživat ćete u ovako obogaćenoj kavi.

9. Čili prah

Malo čilija u prahu koji nije pretjerano zadimljen dodat će toplinu vašoj kavi. Poput mrvice ljutog umaka, dodavanje čilija u prahu kavi daje dodatnu količinu antioksidansa.

10. Menta

Ako jutrom preferirate ledenu kavu, zdrobite malo svježe mente i uživajte u napitku. Ova živahna biljka dodaje oštar i osvježavajući okus kavi. Osim toga, menta pomaže probavi, poboljšava vaše raspoloženje i podržava zdravlje mozga.