Posipanje suhih začina, pa čak i svježeg bilja, u šalicu kave daje joj poseban okus i zdravstvene prednosti, piše Well+Good.
Ako želite začiniti svoj omiljeni jutarnji napitak, isprobajte jedan od ovih 10 načina:
1. Cimet
Cimet daje posebnu aromu ponekad gorkim notama kave. Osim toga, ovaj začin je poznati antioksidans koji pomaže u borbi protiv upala koje su posebno često tijekom hladnijeg doba godine.
2. Muškatni oraščić
Za najbolji okus kave i optimalne nutritivne prednosti, dodajte joj mrvicu svježeg muškatnog oraščića. Ovaj topli jesenski okus vašem piću dodaje esenciju deserta, ali također podržava rad jetre, bori se protiv upala te potencijalno djeluje i kao antimikrobno sredstvo.
3. Ekstrakt vanilije
S ekstraktom vanilije treba biti oprezan jer često ima 'alkoholni' okus, ali ako svom kapučinu dodate samo malu kapljicu, svidjet će vam se bogata i kremasta tekstura omiljenog napitka.
4. Klinčići
Osim svojih protuupalnih svojstava, klinčići imaju bogatu i duboku esenciju koja će vašem jutarnjem piću dati svečani okus. Mljevenim zrnima možete dodati cijele klinčiće kako biste obogatili okus dok se kava kuha ili dodati malo mljevenih klinčića izravno u svoju šalicu.
5. Kardamom
Kardamom, još jedan začin protiv upala, ima lijep cvjetni okus koji je lagan i sladak. Ukusan je u ledenim i toplim napitcima od kave, a vašem će napitku dati egzotičan okus.
6. Đumbir
Ako volite čaj od đumbira, vjerojatno će vam se svidjeti i u kavi. Oštar je, svježeg okusa i sadrži dodatna protuupalna svojstva koja će pomoći vašem imunološkom sustavu.
7. Lavanda
Cvjetni okus izvrsno se slaže s tamnim i gustim okusima kave. Osim izvrsnog okusa, lavanda ima i korisne učinke za ublažavanje stresa, jačanje mozga i borbu protiv upala.
8. Začin za pitu od bundeve
Mješavina nekoliko protuupalnih začina (cimet, muškatni oraščić, đumbir, a ponekad i klinčić) čini danas sve popularniji začin za pitu od bundeve. Ako ste ljubitelj toplih i ugodnih jesenskih mirisa, uživat ćete u ovako obogaćenoj kavi.
9. Čili prah
Malo čilija u prahu koji nije pretjerano zadimljen dodat će toplinu vašoj kavi. Poput mrvice ljutog umaka, dodavanje čilija u prahu kavi daje dodatnu količinu antioksidansa.
10. Menta
Ako jutrom preferirate ledenu kavu, zdrobite malo svježe mente i uživajte u napitku. Ova živahna biljka dodaje oštar i osvježavajući okus kavi. Osim toga, menta pomaže probavi, poboljšava vaše raspoloženje i podržava zdravlje mozga.