Previše hrane i premalo kretanja mogu ostaviti posljedice. Nije neuobičajeno da se osjećate napuhano, lijeno i potpuno pospano. Srećom, postoje koraci koje možete poduzeti da obnovite energiju, metabolizam i probavni sustav. Jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti je hraniti svoje tijelo zdravom hranom, posebno za doručak.

Hranjivi doručak može učiniti čuda za vaše tijelo i vratiti vas na pravi put da se osjećate najbolje. Prijedloge za 4 najbolje jutarnje namirnice donosi nutricionistica Catherine Gervacio za web stranicu She Finds.

4 najbolje namirnice za doručak su:

1. Borovnice

borovnice
Shutterstock 

Bobičasto voće jedna je od najzdravijih namirnica koju možete dodati svojim obrocima. Gervacio ih hvali jer daju energiju, pospješuju metabolizam i promiču zdrava crijeva. 'Ovo je superhrana koja sadrži prirodne šećere za energiju', izjavila je. Također, borovnice su bogate antioksidansima koji utječu na metaboličku funkciju.

Ona ističe da je sadržaj vlakana u borovnicama fantastičan, što je posebno važno kod nadutosti, tj. sprječavanje nadutosti. Poznato je da borovnice sadrže značajnu količinu vlakana koja pomažu probavi i boljem pražnjenju crijeva. Ovo može spriječiti zatvor, koji je čest uzrok nadutosti. Pokušajte ih dodati u grčki jogurt bogat proteinima za snažan doručak.

2. Špinat

špinat
Shutterstock 

Pripremate omlet pun proteina? Ne zaboravite dodati malo lisnatog povrća u mješavinu! Špinat je jedna od najboljih preporuka za zdrav sastojak za doručak koji vam može pomoći da vaše tijelo bude puno energije, a probavni sustav u odličnoj formi.

'Špinat je prirodno bogat željezom koje je vrlo važno za prijenos kisika i proizvodnju energije', objašnjava nutricionistica. Vitamini i minerali u špinatu također igraju vitalnu ulogu u podržavanju metaboličkog procesa. Što se tiče nadutosti, špinat ima vlakna koja potiču zdravu probavu, ali i dovoljno magnezija da potakne redovitu stolicu i smanji šanse za nadutost.

3. Jaja

jaja
Shutterstock 

Jaja su možda jedan od najčešćih sastojaka za doručak, ali definitivno nisu precijenjena. Zdravstvene dobrobiti su brojne, i zato Gervacio preporučuje da ih dodate na svoj tanjur kako biste potaknuli energiju, metabolizam i probavu. 'Jaja su biološki izvor proteina što znači da imaju esencijalne aminokiseline potrebne za energiju i rad mišića', kaže ona.

Samo pazite da ih pripremite na zdrav način - izbjegavajte prženje jaja na puno masti, jer to može poništiti njihovu korist.

4. Jogurt

jogurt
Shutterstock 

Jogurt nije samo ukusna baza i sastojak smoothieja; također je sam po sebi bogat hranjivim tvarima.

Gervacio ga preporučuje kao izvor proteina zdravih za crijeva ujutro, napominjući da može podržati metaboličku funkciju. 'Proteini zahtijevaju više energije za probavu u usporedbi s ugljikohidratima i mastima, a to pridonosi povećanju termogeneze i sagorijevanju kalorija', objašnjava ona. Probiotici u jogurtu podržavaju zdravu mikrofloru koja poboljšava probavu i smanjuje upale.