Kako kava utječe na rad srca? 

Za ovo istraživanje tim je tražio odgovor je li unos kofeina povezan s rizikom od aritmije analizirajući podatke iz dugotrajnog zdravstvenog ispitivanja u kojemu je sudjelovalo preko 386.000 ljudi. 

Četiri i pol godine nakon istraživanja oko 17.000 sudionika razvilo je problem sa srčanim ritmom. To je potaknulo znanstvenike da traže vezu između aritmije i konzumacije kofeina.

Što su pronašli:

Čak i nakon razmatranja genetskih čimbenika koji mogu utjecati na to kako metaboliziramo kofein, "na razini populacije nismo mogli pronaći dokaze da su oni koji su konzumirali više kave ili oni koji su bili izloženi više kofeina imali povećani rizik od aritmija", koautor istraživanja dr. Gregory Marcus rekao je u priopćenju. 

Znanstvenici su čak otkrili da pijenje kave može smanjiti rizik od aritmije - ali samo u maloj mjeri.

"Većina ljudi, čak i oni s aritmijama, trebali bi moći uživati u svojoj šalici kave, a možda postoje neki ljudi kojima kofein ili kava zapravo mogu pomoći u smanjenju rizika od aritmije", zaključuje Marcus. Dobra vijest za ljubitelje kave.

Zaključak

Ako imate nepravilan srčani ritam, pitajte svog liječnika za savjet u vezi kofeina. Kao što Marcus dodaje, ova otkrića ne isključuju mogućnost da kofein može biti štetan za neke ljude, ali ti su slučajevi rijetki u ovom istraživanju.

Moramo još puno naučiti o tome kako kava utječe na srce. Tako da ovo zasigurno nije poziv da se popije litra kave, bez obzira imate li problema sa srcem ili ne.

Izvor: mindbodygreen