Kod štednjaka je svakodnevno održavanje ključno

Čišćenje štednjaka često se smatra zamornim, ali to ne mora biti tako! Trik je u tome da obrišete područje oko plamenika nakon svakog korištenja štednjaka. To će spriječiti da se masnoća i prljavština s vremenom zapeku i postanu izuzetno teški za skidanje.

Sve što trebate je malo bijelog octa: pričekajte da se ploča za kuhanje ohladi, a zatim poprskajte lagani sloj octa, kao što biste to učinili univerzalnim sredstvom za čišćenje, i obrišite. Ovo je dobar način uklanjanja masti i mrlja, a može vam pomoći da vaša ploča za kuhanje ostane sjajna.

Jednom tjedno, preporučila bih i temeljitije čišćenje štednjaka. Za to možete upotrijebiti i ocat, ali u smjesu dodajte malo sode bikarbone koristeći sljedeći recept. 

Sredstvo za čišćenje štednjaka od samo 3 sastojka

Sastojci:

 • ¼ šalice do 1 šalica sode bikarbone, ovisno o veličini ploče za kuhanje
 • Bočica s raspršivačem s bijelim octom (ako nemate bocu s raspršivačem, možete koristiti neku od potrošenog kupljenog proizvoda, ali svakako je prvo operite i osušite.)
 • Deterdžent za pranje posuđa
 • Mekana spužva ili krpa

Ako postoje tvrdokorne mrlje, prvo pokušajte s pastom od octa i sode bikarbone, a zatim pošpricajte sredstvom za čišćenje.

Postupak:

 1. Ako vaša peć ima uklonjive plamenike, stavite ih u sudoper (neka se prvo ohlade) i izribajte sapunom i toplom vodom. Ako imaju tvrdokorne mrlje, možete ih tretirati pomoću paste koju ćemo opisati u nastavku. Ostavite da se osuši na zraku.
 2. U međuvremenu obrišite površinu ploče za kuhanje kako biste se riješili mrvica ili zapečenih ostataka.
 3. Pospite tanki sloj sode bikarbone preko štednjaka, izbjegavajući plamenike.
 4. Zatim jednostavno poprskajte ocat preko sode bikarbone i gledajte kako reagira mjehurićima. Obrišite mekom spužvom ili krpom. Ostatke sode bikarbone, jednostavno ponovno malo poprskajte octom i obrišite. Upotrijebite meku spužvu ili mekanu krpu i nježno trljajte kako ne biste ogrebali površinu ploče štednjaka. (U slučaju staklene ili indukcijske ploče za kuhanje, previše pritiska također je može oštetiti!)

DIY pasta za tvrdokorne mrlje

Sastojci:

 • 2 žlice sode bikarbone
 • 1 žličica vode
 • Bočica s raspršivačem bijelog octa
 • 3 do 5 kapi eteričnog ulja limuna, naranče ili drugog citrusa (nije obavezno)
 • Mekana spužva ili krpa

Postupak:

 1. U maloj zdjeli pomiješajte 2 žlice sode bikarbone i 1 žličicu vode i pomiješajte da napravite pastu. Da biste dobili lijep miris i dodatnu snagu odmašćivanja, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja limuna, naranče ili citrusa (nije obavezno).
 2. Rasporedite pastu po prljavim mjestima i lagano poprskajte ocat preko paste da postane pjenušava. Bit će još lakše za čišćenje. Upotrijebite meku spužvu i nemojte trljati prejako kako ne biste ogrebali površinu.
 3. Za tvrdokorna područja, pustite da se mrlja potpuno osuši, a zatim lagano poprskajte octom prije nego što na nju stavite pastu.

Blagodati DIY sredstva za čišćenje štednjaka

Osim što su jeftinija opcija koja koristi proizvode koje vjerojatno već imate kod kuće, domaća sredstva za čišćenje ne sadrže potencijalno štetne kemikalije kao neke kupljene u trgovini, uključujući natrijev hipoklorit, aktivni sastojak za izbjeljivanje koji je štetan za razvoj i reprodukrivne organe, te glikol eteri, koji su povezani s oštećenjem jetre i bubrega, umorom, mučninom i anemijom.

I iznenađujuće, neka sredstva za čišćenje koja obično koristimo za čišćenje stakla ili keramičkih površina na bazi amonijaka, prejaka su i mogu oštetiti površinu ploče za kuhanje ili ispuštati štetne pare ako ploča nije potpuno isprana prije zagrijavanja.

Zaključak

Čišćenje ploče za kuhanje ne mora biti teško niti dugotrajno. Trik je brisati nakon svake upotrebe i imati pri ruci ocat i sodu bikarbonu kako bi izbjegli naporno čišćenje.

Izvor: mindbodygreen