Francuska će od prvog dana 2022. godine zabraniti upotrebu plastične ambalaže za gotovo sve voće i povrće, nastojeći smanjiti količinu plastičnog otpada, potvrdilo je Ministarstvo okoliša.

Primjenjujući zakon iz veljače 2020. godine, francuska vlada je objavila popis od 30-ak vrsta voća i povrća koje će se morati prodavati bez plastične ambalaže. Na popisu su, među ostalim poriluk, patlidžan i rajčica te jabuke, banane i naranče, prenosi Reuters.

“U svakodnevnom životu koristimo nevjerojatnu količinu plastike za jednokratnu upotrebu. Cilj zakona o kružnoj ekonomiji je smanjenje korištenja plastike za jednokratnu upotrebu i češće korištenje, odnosno njezina zamjena drugim materijalima ili ambalažom za višekratnu upotrebu i recikliranje”, navedeno je u priopćenju ministarstva.

Procjenjuje se da se trenutačno gotovo 37 posto voća i povrća prodaje u plastičnoj ambalaži te se očekuje da će se ovom mjerom spriječiti korištenje više od milijarde komada beskorisne plastične ambalaže godišnje.

pexels-karolina-grabowska-4397921
Pexels 

Problem će biti prodaja ‘na komad’
Predsjednik udruge francuskih prodavača voća Francois Roch rekao je da će prijelaz na kartonsku ambalažu biti prilično težak u tako kratkom razdoblju.

“Istodobno, problem predstavlja komadna prodaja voća i povrća jer ga mnogi kupci ‘pipkaju’ i dodiruju, a prodavači to ne vole”, rekao je Roch. Zabrana pakiranja dio je višegodišnjega vladina programa čiji je krajnji cilj postupno izbacivanje plastike iz upotrebe.

Godine 2021. Francuska je zabranila upotrebu plastičnih slamki, šalica i pribora za jelo, kao i kutija od stiropora u koje se pakira hrana.

Rezano voće i ograničen broj delikatesnih vrsta voća i povrća zasad se još uvijek mogu prodavati u plastičnoj ambalaži, no i to će se ukinuti do kraja lipnja 2026.

Plastična ambalaža će do kraja lipnja 2021. biti zabranjena za pakiranje cherry rajčica, mahuna i breskvi, a do kraja 2024. za endiviju, šparoge, gljive, neke vrste salata i začinskog bilja, kao i za trešnje.

Do kraja lipnja 2026. bez plastične ambalaže morat će se prodavati i maline, jagode i ostalo delikatesno bobičasto i slično voće. Od siječnja 2023. Francuska će zabraniti i upotrebu jednokratne ambalaže za jelo u restoranima brze hrane koja se konzumira na licu mjesta.

Hina