"Zelene" kombinacije za čist dom

Iako nas reklame uporno nastoje uvjeriti da za temeljito čišćenje moramo imati posebna sredstva s ciljanim djelovanjem, cijeli dom možemo temeljito očistiti sa samo nekoliko osnovnih sastojaka, koje uglavnom već imamo u kući. Njihovim kombiniranjem dobit ćemo neškodljiva a djelotvorna prirodna sredstva za čišćenje.

Budući da im je rok trajanja otprilike mjesec dana, procijenite koliko ćete ih često upotrebljavati pa po potrebi napravite manju količinu. Ili, što se najviše preporučuje, svaki put kad čistite napravite onoliko sredstva koliko vam je potrebno.

1. Univerzalno sredstvo za čišćenje (osim za staklo)

¾ šalice vode

¼ šalice alkohola

5 do 10 kapi eteričnog ulja limuna, naranče ili lavande

žličica sredstva za pranje posuđa bez štetnih sastojaka

Sve sastojke stavite u bocu (može i s raspršivačem), zatvorite je i dobro protresite pa mješavinu nanesite na površinu te prebrišite krpicom.

2. Za pranje stakla

2 šalice vode

2 žlice bijelog octa

2 žlice alkohola

Sve sastojke ulijte u bocu (najbolje s raspršivačem), zatvorite i protresite. Poprskajte na krpicu od mikrofibre pa pobrišite staklo.

3.Sredstvo za odmašćivanje

2 šalice vode

2 žlice svježe iscijeđenoga limunova soka

½ žličice sredstva za pranje posuđa bez štetnih sastojaka

1 žlica sode bikarbone

Sve sastojke stavite u bocu i dobro promiješajte. Nanesite na površinu i prebrišite.

4. Za ribanje kuhinje

¼ šalice sredstva za pranje posuđa bez štetnih sastojaka

¼ šalice sode bikarbone

oko 3-4 kapi vode

po želji 5 kapi eteričnog ulja klinčića, cimeta, limuna, lavande ili dr.

Stavite u manju posudu sve sastojke i dobro promiješajte. Na površinu nanesite grubom stranom spužvice za pranje posuđa te dobro istrljajte, a zatim prebrišite mokrom krpom.

5.Za ribanje sudopera

2 šalice sode bikarbone

20 kapi eteričnog ulja limuna, klinčića, cimeta ili lavande (ili kombinacije nekih od njih)

Sodu bikarbonu stavite u posudu koja se može hermetički zatvoriti. Na nju nakapajte eterično ulje te dobro promiješajte. Posudu držite dobro zatvorenom do uporabe. Sredstvo upotrebljavajte tako da sodu bikarbonu pomiješanu s eteričnim uljem pospete po sudoperu, dodate oko žličice sredstva za pranje posuđa te sasvim malo vode. Time, služeći se četkom ili oštrom spužvicom, dobro istrljajte sudoper, a zatim temeljito isperite.

6. Za dezinfekciju

½ šalice bijelog octa

½ šalice alkohola

10 do 20 kapi eteričnog ulja limuna ili lavande

1½ šalica vode 

Sastojke stavite u bocu od oko 700 ml, najbolje s raspršivačem. Dobro protresite pa nanesite na površinu i ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim pobrišite.