Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biti sada i ovdje: (ne)moguća misija

Dokle god vežete sreću za neki budući događaj, odbacujete svoju slobodu i sprječavate se u povezivanju s radošću koju donosi sadašnji trenutak. Sreća u budućnosti je iluzija. Već stoljećima o tome govore mnogi mudri ljudi, od Buddhe ...

 meditacija Izvor: Kristina Lenard

PROMATRAJTE. Um je uvijek u prošlosti ili budućnosti. On ne može biti u sadašnjosti. No vi ga ne možete kontrolirati niti ga možete zaustaviti da se ne kreće na toj relaciji. Pokušajte i izazvat ćete još više patnje. No ono što možete jest promatrati. Promatranjem misli koje se kreću amo-tamo polako se odvajate od uma s kojim ste inače poistovjećeni. Gledate ih poput automobila koji se kreću na cesti, a da se ne pokušavate za njih uhvatiti.

Ostajete nepristrani, bez suđenja, puštate da prolaze. Kao da gledate automobil, a da ne pokušavate pročitati registraciju, doznati tko ga vozi ili slijediti ga do njegova odredišta. Tako i s mislima, ne sudite jesu li dobre ili loše, otkud su i zašto došle i što vam pokušavaju reći – samo ih promatrajte. Dočekajte i ispratite. To je zapravo osnova svake meditacije, što nas dovodi do idućeg koraka.

MEDITIRAJTE.
Za početak je dovoljno i deset minuta na dan, a tehnika je bezbroj. Bit meditacije jest da se opustite, da prihvatite bar nakratko da se stvari ne moraju i ne mogu promijeniti, da dopustite sve misli i osjećaje, ali da se njima ne bavite, ne pokušavate ih objasniti ili razriješiti. Dopuštanjem da ste tužni, zbunjeni, pospani, povrijeđeni, radosni, ali da istodobno niste poistovjećeni ni fascinirani tim stanjima, zapravo bivate u trenutku.

Ne treba ništa mijenjati jer već idući trenutak dolazi nešto drugo. Naprotiv, ako se sa svojim stanjima borite, raspravljate sami sa sobom i tražite da budete drukčiji, paradoksalno, upravo se blokirate u tom stanju, zaustavljate ga. Ne dopuštate sadašnji trenutak, već tražite drukčiju budućnost. A to odmah izaziva napetost. U meditaciji samo pokušavate ostati nepristrani, neupetljani, nevini promatrač.

RADITE ONO ŠTO VOLITE.
Jeste li primijetili da kad radite nešto što volite, potpuno uranjate u sadašnji trenutak? Osjećate svaki trenutak, a misli o prošlosti i budućnosti ne naviru previše – dođu li, brzo prolaze. Što više radite ono što volite, ali i volite ono što radite, to ste više u skladu sa sadašnjim trenutkom.

DAJTE SE 100 POSTO.
Ako, međutim, podrobnije razmislimo, shvatit ćemo da je malo stvari koje volimo. Zašto? Zato što smo toliko opterećeni zahtjevima iz prošlosti i budućnosti – što bismo morali, što bismo trebali, što još nismo – da nastaje otpor na mnoge stvari. Činimo ih jer moramo, ukidamo svaki užitak, obavljamo ih automatizmom. Preuzmimo odgovornost da činimo i ono što nam tog trenutka nije drago sa 100-postotnom predanošću. Mogli bismo otkriti da uopće nemamo otpor na trenutačnu situaciju, već možda na ljude iz prošlosti koji su nas silili da radimo nešto kad nismo željeli, na brzinu kojom se od nas očekivalo da nešto učinimo ili na način koji nama nije blizak.

Zapitajte se kako danas možete uživati u situaciji koja vam nije osobito draga, što biste vi u njoj učinili, a ne što se očekuje. Promijenite stajalište. Izaberite biti prisutni u svemu što činite. Ako ne volite prati posuđe, sljedeći put kad to budete činili posvetite tom poslu potpunu pozornost. Promatrajte što se događa u svakom trenutku. Primijetite pjenu na tanjurima, osjetite toplinu vode, promatrajte kako voda kruži prije negoli se slije u slivnik. Perite posuđe kao da u tom trenutku ne postoji važnija stvar, kao da vam o tome ovisi život. I ovisi,  zapravo, jer to je vaš život u tom trenutku – poštujte ga, budite u njemu, potpuno.

Najnovije