Čak i oni koji nisu baš upoznati s astrologijom i planetarnim aspektima mogu osjetiti promjene tijekom faza retrogradnog Merkura i izraziti svoju zbunjenost, a da zapravo ne znaju što se događa. Istina je da nitko od nas ne zna. Retrogradni Merkur može donijeti iznenađenja i prošla iskustva na površinu. To je vrijeme kada se možemo ponovno osvrnuti na aspekte našeg života s kojima se još nismo pozabavili ili smo nismo potpuno otpustili.  Iako retrogradni Merkur može donijeti osjećaj težine, to je također i blagoslov - vrijeme kada možemo zastati, razmisliti i osloboditi se. Evo 6 moćnih afirmacija koje možete koristiti tijekom ovog razdoblja.

Prihvaćam sve što je nekad bilo i otpuštam to.
Ovaj period nam daje snagu da napustimo staro, ali to ne možemo učiniti ako se ne pomirimo s tim. Prihvaćanje može biti teško, ali je neophodno. Doživljaj unutarnjeg mira dolazi s otpuštanjem svega što nastavlja stvarati kaos u našem umu, tijelu i duši. Vaša prošlost vas ne definira niti se mora zadržati u vama.

Pozivam ljubav i svjetlo u svoje srce, um i tijelo.
Retrogradni Merkur možda nije dobro vrijeme za nove početke, zbog intenziteta koji donosi, ali može nam pružiti potrebnu jasnoću. Umjesto novih ciljeva, usredotočite se na vraćanje na pravi put emocionalno, mentalno, fizički i duhovno. Ljubav je najčišća emocija koju možemo osjetiti i svi je imamo sposobnost doživjeti. Ljubav je svjetlost i kada ono što radimo dolazi iz ljubavi, mirni smo. 

Opraštam sebi i drugima što u tom trenutku nismo znali bolje.
Retrogradni Merkur može donijeti situacije ili ljude iz naše prošlosti kako bismo zaliječili stare rane i suočili se s nedovršenim, bivšim vezama. Najvažniji korak za oslobađanje prošlosti je oprostiti sebi i oprostiti drugima. Opraštajući sebi, priznajete da možete biti autentičnije, ljubaznije biće u ovom sadašnjem trenutku koje uči iz svojih pogrešaka. Opraštajući drugima, oslobađate se negativne energije i emocionalno se čistite od toksičnih emocija. 

Vjerujem vodstvu svoje duše i znam da me vodi točno tamo gdje trebam biti.
Naučite vjerovati sebi, svom putovanju i svemiru, odvest će vas korak bliže osjećaju slobode. Kada doživite slobodu, um postaje jasniji; srce je otvorenije za nova iskustva i tijelo postaje povezanije s intuicijom. Kao i oprost, povjerenje je također stanje koje zahtijeva strpljenje; to je proces iscjeljivanja i obnavljanja veze sa sobom i svijetom. 

Stvoren sam od ljubavi, stvoren sam da volim, stvoren sam da budem voljen.
Svi mi imamo beskonačnu količinu bezuvjetne ljubavi u sebi. Ponekad, zbog određenih iskustava, odnosa i situacija, možemo to zaboraviti i odvojiti se od toga. Istina je da je najprirodnije stanje u kojem kao ljudska bića možemo biti ako živimo iz mjesta ljubavi. To je središte i srž odnosa koji razvijamo sa samim sobom, s drugima i s okolinom oko nas. Osvijestite to i znajte da ste ljubav, da ste vrijedni da budete voljeni i da je vaša ljubav potrebna u svijetu.

Ja sam lijepa, jedinstvena i živahna duša i moj doprinos svijetu je potreban.
Energetske promjene koje dolaze s retrogradnim Merkurom mogu uzrokovati razne emocionalne izljeve, frustracije i ponašanja temeljena na egu. To može rezultirati sumnjom u sebe, niskim samopoštovanjem i strahovima. Ova afirmacija je prekrasan podsjetnik da svi imamo svrhu i da smo ovdje na ovoj planeti da je podijelimo s ostalima. Vi ste jedinstveni i vaš doprinos svijetu je važan i neophodan. Ova afirmacija također može vratiti samopouzdanje i jasnoću o putovanju vaše duše.

Afirmacije su izvrstan način za stvaranje zdravijeg i pozitivnijeg načina razmišljanja i načina života. Zapamtite da morate proći kroz najmračnija razdoblja kako biste prepoznali najsjajnije svjetlo. I da je sve prolazno u životu, da iskustva dolaze i odlaze...