Mnogi se od nas trude dosegnuti razinu potpune sreće i zadovoljstva u životu, ali put do ovoga cilja isprepleten je lošim odlukama, izazovima i različitim tegobama s kojima se ponekad ne znamo nositi. 

Iako često tragamo za nekim sasvim novim načinima ispravnog življenja, najjednostavniji se odgovor krije u dalekoj prošlosti. Poznati grčki filozof Epikur još je u drevna vremena shvatio koliko nam je zapravo malo potrebno za postizanje zadovoljstva u životu, a poznata je njegova izjava u kojoj objašnjava važnost naše unutarnje snage i prevladavanja bojazni od nečega na što ne možemo utjecati: "Dok smo mi, nema smrti, a kada nastupi smrt, tada više nema nas."

Ovo su njegove vrijedne 4 lekcije za ispunjen i pravilan život.

1) Pronađite zadovoljstvo u jednostavnim stvarima

Epikur je duboko vjerovao u moć jednostavnih užitaka. Tvrdio je da prava radost ne proizlazi iz luksuza ili ambicioznih težnji, već iz malih, svakodnevnih radosti koje se često zanemaruju.

Jeste li netko tko uvijek juri za sljedećom velikom stvari i nikada ne cijenite ono što već imate? Jeste li zaokupljeni potragom za bogatstvom, statusom ili moći?

Ako je tako, možda je vrijeme da zastanete i ponovno se povežete s jednostavnim užicima u životu. Uživajte u toplini svoje jutarnje kave, smijehu voljene osobe ili miru tihog trenutka za sebe. Možda ćete uvidjeti da ti mali trenuci donose više radosti nego bilo koje grandiozno postignuće ikada.

2) Cijenite prijateljstva

Epikur je visoko cijenio prijateljstva, smatrajući ih jednim od najvećih izvora radosti i ispunjenja. Zapitajte se kada ste se zadnji put istinski povezali s prijateljem?

Jeste li njegovali svoje odnose ili su oni ostali u drugom planu u užurbanosti vašeg života? Ako ste zanemarivali svoja prijateljstva, možda je vrijeme za preispitivanje prioriteta.

Epikur je vjerovao da su snažni odnosi podrške ključni za našu sreću. Daju nam osjećaj pripadnosti, pomažu nam u teškim vremenima i povećavaju našu radost u dobrim vremenima. Dakle, odvojite vrijeme za svoje prijatelje, ponovno se povežite sa starim prijateljem ili produbite postojeće prijateljstvo.

3) Živite skromno

Epikur je isticao važnost skromnog načina života, a zanimljivo je da se s njim slaže i moderna psihologija. Primijećeno je da iznad određenog praga, povećanje bogatstva ne znači nužno i veću sreću.

Razmislite o vlastitom životnom stilu. Neprestano težite više i nikada niste zadovoljni onim što imate? Čini li vas vaša potraga za materijalnim dobrima češće iscrpljenima, nego ispunjenima?

Ako vam to odgovara, razmislite o skromnijem načinu života. Epikur je vjerovao da smanjenjem naših želja i potreba možemo postići stanje "ataraksije" ili nepomućenog mira. Pronađite zadovoljstvo u onome što imate umjesto da uvijek žudite za više. Možda ćete otkriti da ova promjena donosi neočekivani osjećaj mira i radosti u vaš život.

4) Suočite se s vlastitim strahovima

Epikuru je život u strahu bio vrlo bolan. Vjerovao je da se mnogi naši strahovi temelje na lažnim uvjerenjima ili nesporazumima, a rješavanjem tih pogrešnih predodžbi možemo se osloboditi njihova pritiska.

Razmislite o vlastitim strahovima. Diktiraju li oni vaše izbore? Jeste li paralizirani, ne možete ići naprijed zbog njih? Ako ovo zvuči kao istina, vrijeme je za suočavanje s tim strahovima. Neće biti lako, a možda će čak biti i neugodno. Ali zapamtite, rast se događa izvan zone udobnosti.

Započnite identificiranjem svojih strahova. Shvatite ih. Izazovite ih. Možete se spotaknuti, možda čak i pasti, ali ne dopustite da vas to zaustavi. Radost prevladavanja straha je neusporediva i može vas dovesti do slobodnijeg i ispunjenijeg života.