Prestati s prosudbama možete ako počnete sa zahvalnošću.

To znači da trebate biti zahvalni za svaki ishod. Svaki ishod. To znači da trebate reći »hvala ti, Bože« čak i za one stvari za koje ste sigurni da ih niste svjesno odabrali i koje posve jasno ne želite.

Netko je jednom rekao: »Sreća nije u tome da dobijete ono što želite, nego da želite ono što dobijete.« Taj je netko bio itekako u pravu.

Zahvalnost je čudesan lijek za svaki trenutak uznemirenosti. To je najbrži put za rješavanje tjeskobe, iscjeljenje razočaranja, zamjenjivanje negativnosti pozitivnošću. Najkraći je put koji iz slijepe ulice vodi natrag na pravi put. To je energetsko povezivanje s Bogom.

Pokušajte jednom s tim.

Sljedeći put kad se nađete pred bilo kojim neželjenim ishodom, rezultatom ili iskustvom, na trenutak zastanite. Zaustavite se usred onoga što se upravo događa. Samo...

...zastanite

Nakratko sklopite oči i u sebi recite: »Hvala ti, Bože.«

Duboko i slatko udahnite te recite ponovno.

»Hvala ti za ovaj dar i za blago koje mi donosi.«

Budite sigurni da vam uistinu donosi blago, čak i ako ga vi ovoga trenutka ne vidite. Život će vam to dokazati, samo ako mu pružite priliku.

Kad prosudbe zamijenite zahvalnošću, tijelom će vam se proširiti mir, blagost će vam prožeti dušu, a um ispuniti mudrost. Dopustite zahvalnosti da zamijeni prosudbe i cijelo će se vaše životno iskustvo za pet sekundi preokrenuti nabolje.

Za pet sekundi.

Razlog je u tome što je stav najvažniji. Kad skrenete sa životne staze, stav će vas vratiti na nju. Stav je poput karte uma. Kao GPS mozga.