Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

THICH NHAT HANH: Najljepše poruke velikog učitelja unutrašnjih mudrosti

Prisjetimo se misli velikog vijetnamskog Zen budističkog svećenika, autora, aktivista i oca mindfulness-a

 thichnhathanh.jpg Izvor: Shutterstock

Rođen 11. listopada Thich Nhat Hanh svojim je učenjima postavio razvojne temelje mindfulness vještinama. Za života objavio je više od 130 knjiga u višemilijunskim naknadama. Zbog mirovnog aktivizma bio je prisiljen na život u inozemstvu pa je neka od najvažnijih djela napisao za života u Francuskoj. Izdvaja se knjiga „Čudo Mindfulness-a“ („The Miracle of Mindfulness“) koju je kreirao kako bi svojim sunarodnjacima pružio potporu u borbi protiv komunističkog režima tijekom kojeg su strah od smrti i borba za preživljavanje postali svakodnevicom. Njegova djela tamo su bila zabranjena, no našla su put do svojih čitatelja, kako u Vijetnamu tako i diljem zapadnog svijeta.

Njegovo učenje specifično je vezano uz filozofski koncept misaone vježbe ukorijenjene u Zen budizmu koji sagledava naš međubitak. Obuhvaća tri osnovna segmenta: etiku, mindfulness i suosjećanje. Iz etimologije naziva (inter – being) pak proizlaze značenja poput: biti u dodiru sa, spoznati te djelovati sada i ovdje. Thich Nhat Hanh prakticirao je pristup koji je kreirao kao alat za pomoć svima koji teže uvidjeti isprepletenost prirode stvarnosti i ljudskog iskustva, a što vodi ka kolektivnom buđenju.

Za života, Thich Nhat Hanh djelovao je i kao profesor na Sveučilištu Columbia i na Sorbonni, a bio je i predsjednik vijetnamskog budističkog mirovnog izaslanstva na Pariškim mirovnim ugovorima. Martin Luther King ml. nominirao ga je 1967. godine za Nobelovu nagradu za mir.

U čast ovom velikom misliocu i učitelju, donosimo vam neke od njegovih citata iz kojih svakodnevno možemo izvući vrijedne pouke.

"Povrijedi li vas netko, to je zbog patnje koju ta osoba nosi u sebi, a njena se bol prolijeva. Ne kažnjavajte ju; pružite pomoć. To je vapaj koji vam šalje."

"Otpuštanje nam daje slobodu, a sloboda je jedini uvjet za sreću. Ako, u dubini sebe, još nismo otpustili nešto – ljutnju, anksioznost ili želju za posjedovanjem – ne možemo biti slobodni… …ljudi teško otpuštaju patnju. Zbog straha od nepoznatog, preferiraju patnju koja im nije strana."

"Voljeti treba na način koji omogućava drugoj osobi osjećaj slobode."

“Kako bi nam se išta razotkrilo, potrebno je biti spreman napustiti predrasude.“

"Posvuda oko nas život pršti čudima – čaša vode, zraka sunca, list, gusjenica, cvijet, smijeh, kišne kapi. Živite li prisutno, svjesno, lako je vidjeti čuda. Svako ljudsko biće je mnoštvo čuda. Oči vide tisuće boja, oblika i formi; uši koje čuju let pčele; mozak koji razmišlja o zrncu prašine kao o čitavom Svemiru; srce koje koca u ritmu otkucaja svih bića. Kad smo umorni ili obeshrabreni dnevnim borbama možda ne primjećujemo ta čuda. Ali ona su uvijek prisutna."

"Biti lijep znači biti svoj. Prihvaćaju li vas drugi je nebitno. Vi trebate prihvatiti sebe. Cvijet lotosa ne želi biti cvijet magnolije. Žudite li za priznanjima i prihvaćanjem i pokušate li se promijeniti u skladu s očekivanjima drugih, vaš život bit će ispunjen patnjom. Iskrena sreća i iskrena moć leže u razumijevanju sebe, prihvaćanju sebe i samopouzdanju."

"Prošlost je svršena, budućnost još nije ovdje i ako se ne vratimo k sebi, u sadašnji trenutak ne možemo biti u doticaju sa životom."

-Thich Nhat Hanh

Izdvojeno za vas...

Najnovije