Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MANIPULATORI SU MAJSTORI U NABIJANJU OSJEĆAJA KRIVNJE: Na ova 3 načina uz njih postajete toksična osoba

Manipulator ima puno vještina, a jedna od njih je da vas navede i uvjeri da zbog nečega trebate osjećati krivnju. Evo kako vam suptilno nabacuje osjećaj krivice i zašto se sami počinjete ponašati toksično

 manipulacija Izvor: Shutterstock

Najveći problem kada su manipulatori u pitanju je što dugo ne shvaćamo da smo izmanipulirani jer su oni jako vješti u tome što rade. Jedna od njihovih metoda je prebacivanje krivnje na drugu osobu, iako ona ništa nije skrivila.

Neki oblici krivnje su normalni, primjerice kada ste zaista krivi za nešto. Ali postoji i ona nametnuta krivica - kada vas manipulator uvjeri da se trebate osjećati krivim, iako nema razloga za to. Zbog njegovog dugotrajnog štetnog utjecaja i sami se počinjete ponašati toksično, lažete, obmanjujete… Iako je to bezazleno, nevine laži su i dalje laži i mogu naštetiti vašim kasnijim odnosima.

Zbog čega i sami postajete netko tko laže?

1. Lažete kako se osjećate da ne biste napravili scenu

Primjerice, manipulator želi da idete na večeru s njegovim partnerima, a vama se ne ide. Zato ćete slagati kako ne biste trpjeli njegovu kritiku i predbacivanje da vam je sve teško kada je on u pitanju i da ga ne volite dovoljno. Možda ćete čak i trpjeti i vrijeđanje. Zato ćete reći "Da, baš mi se ide, jedva čekam!” Što se u ovom slučaju događa? Radite nešto što zaista ne želite i lažete o tome kako se osjećate u toj situaciji.

2. Birate laž jer on neće povjerovati u pravu istinu

Manipulator je nepovjerljiv, nikad ne vjeruje u ono što mu govorite, stalno vam pokušava pronaći grešku. Zbog toga mnogim ljudima postaje lakše jednostavno slagati nego reći istinu u kojoj zapravo nema ništa loše. Na primjer, iznenada dobijete poziv od rodbine i odete u posjetu, ali znate da vam manipulativni partner neće vjerovati da ste zaista išli kod njih, uz komentar “tko zna gdje ti sve ideš dok mene nema”. U toj situaciji vi procjenjujete da nema smisla reći istinu jer u nju neće povjerovati. Umjesto toga mu kažete da ste proveli cijeli dan kod kuće.

3. Osjećate krivnju zbog svog uspjeha

Manipulatori su toksični i zato se osjećaju neugodno kada su drugi uspješni, tj. žele da drugi budu neuspješni. Ako imate manipulativnog partnera, a osvojili ste neku nagradu ili priznanje, možda ćete htjeti to sakriti od njega kako biste spriječili ljubomoru ili zlobne komentare poput “To su ti namjestili" ili “Tko zna što si sve morala učiniti za to”…

Ako ste kod sebe primijetili ovakvo ponašanje, trebate znati da je i nevina laž i dalje laž te da vam može samo nanijeti štetu. Ako je vaš partner manipulator, razmislite zašto ostajete u vezi s njim i je li to ono što ste željeli. Ako je odgovor ne, izađite iz te toksične veze što prije!

Izdvojeno za vas...

Najnovije