Narcisoidne osobe su vješti manipulatori čije je namjere u početku skoro nemoguće prozreti, a kada vam i ako to pođe za rukom, tada već duboko možete biti upleteni u njegovu zamku. Narcis koristi razne tehnike kako bi vas kontrolirao, a jedna od njih je šutnja. Kada narcis zašuti, to ne znači ništa dobro - ne da je shvatio neke stvari pa razmišlja, ne da ima problem. Svojom tišinom i ignoriranjem vas pokušava, još jednom, izmanipulirati. Evo koji su mogući razlozi njegove šutnje:

1. Zbunjuje vas

Kada primijetite da nešto nije u redu, da se ponaša drugačije, da je distanciran i hladan, narcis će vam reći da umišljate, da je sve u vašoj glavi. U međuvremenu, njegovi postupci će govoriti drugačije. On će vas ignorirati, vi ćete osjećati da vas tako maltretira, ali će vas uvjeriti da sve umišljate i da je sve u najboljem redu.

2. Pokušava uspostaviti kontrolu

Kada narcis zašuti, to nije bez razloga. Ovim želi steći konačnu kontrolu nad vama. Druga osoba koja ne zna o čemu se radi, obično će pitati što nije u redu, što može učiniti kako bi popravila stvar i kako bi veza ponovo bila kao prije. Tako narcis ponovo preuzima kontrolu.

3. Kažnjava vas

Ako ste ikada uhvatili narcisa da vara ili laže, on će tu situaciju pokušati preokrenuti i pokušati sebe predstaviti kao žrtvu, a ne kao krivca. Kako to rade? Pa, prvo vam može reći da ste vi krivi što ste ih uhvatili, a onda će se ponašati ranjeno. Nakon toga će vas ignorirati – na taj način vas kažnjava. A onda će vam reći nešto poput: 'Kako se usuđuješ dovoditi u pitanje što sam radio? Treba mi vremena da ti oprostim.'

4. Popravlja štetu

Kada počnete shvaćati tko je zaista i kakav je narcis, on će se uspaničiti. Prvo će možda imati navale bijesa, a zatim će prekinuti komunikaciju s vama, otići će iz vašeg života, kao da je u zemlju propao, ali će tu situaciju koristiti da nađe nove žrtve. Ta ili te osobe neće imati pojma tko je on u stvari. Zapravo 'popravlja prethodnu štetu' tako što postaje netko drugi.

5. Ponovno traži vašu pažnju

Sjećate se početka vaše veze s narcisom? Bilo je idilično, sve je djelovalo savršeno. Ali kako je vrijeme prolazilo, počeli ste uviđati sve više nedosljednosti i nedostataka. I kad god biste ga suočili s tim činjenicama, narcis bi pobjesnio. Onda je pribjegavao šutnji i ignoriranju kako bi ponovo potaknuo vašu pažnju i zanimanje. Ovo je njegov očajnički pokušaj. Ponekad uspije, ponekad i ne, kada osoba konačno shvati da je cijelo vrijeme bila manipulirana.

Što učiniti kada vaš narcis zašuti?

Ako živite s nekim tko ima narcisoidni poremećaj ličnosti, ne pokušavajte ga opravdati. Oni ne razmišljaju logično, sve se na svijetu vrti oko njih i kako ne osjećaju empatiju, njih nije briga kako se vi osjećate. Iako su u rijetkim slučajevima narcisi postali neznatno bolji, obično se ne mijenjaju. Jedini način da se spasite je da odete od njega, zauvijek.