Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MANIPULATORI GOVORE OVE 4 REČENICE - PREPOZNAJTE IH: Skrivaju svoje pravo lice, ali ovo ih odaje!

4 rečenice koje koriste manipulatori - ove fraze koriste kako bi utjecali na vaš um i emocije

 manipulacija Izvor: Shutterstock

Oni manipuliraju vašim osjećajima i umom, utječu na vas, a da vi toga niste svjesni. I to ne čine za vaše dobro, niti zato što im je stalo do vas. Bitno im je samo da dobiju ono što žele. Pod svaku cijenu. Oni su - manipulatori. Nastoje stvoriti neravnotežu moći i iskoristiti vas kako bi dobili moć, kontrolu i privilegije na vašem računu.

Možete pomisliti da se to vama ne može dogoditi jer dobro poznajete ljude oko sebe. No, činjenica je da manipulatori ponajviše iskorištavaju bliske veze, a vi manipulaciju nećete prepoznati kao nešto alarmantno jer je manipulator najčešće osoba u kojoj imate povjerenja. Srećom, postoje određeni znakovi koji vam mogu pomoći da prepoznate manipulatora, no uvijek imajte na umu da je snaga manipulativnih ljudi to što oni točno znaju kako da nešto prikriju, čine bezazlenim i dobro sakriju svoje pravo lice iza maske naivne osobe. Mnogi manipulatori na početku odnosa izgledaju kao dobrodušne osobe, vjerne vašeg povjerenja i ljubavi, ali iluzija ne može zauvijek trajati.

Manipulator će prepoznati po specifičnom načinu ophođenja i određenim frazama, donosimo 4 koje najčešće koriste:

1. "Pogledaj na što si me natjerala"
Ovo je jedan od ključnih fraza koje koristi manipulator. On ne preuzima odgovornost za svoje postupke, ističući da je to izvan njegove kontrole i želi da se smatra odgovornim za njegovo ponašanje. Koriste ovu frazu kako bi manipulirali tuđim mislima i osjećajima, odnosno kako bi krivicu i sav teret prebacili na vas.

Kako odgovoriti?
Ostanite pri svom stavu i manipulatoru dajte do znanja da ne možete i ne želite biti odgovorni za njegove postupke, jer svatko od nas ima svjesnu kontrolu nad samim sobom. Ne dozvolite mu da vas uvede u obmanu i da vas okrivi.

2. "Ponašaš se nenormalno"
Manipulatori vam žele ući u um i natjerati vas da sumnjate u svoj razum. Pokušat će vas suptilno uvesti u raspravu ili svađu, a onda kada pokušate opisati problem ili vam se kontrirati, manipulator će često odgovoriti ovom ili sličnim frazom. Također, vjerojatno će vas optužiti i da ste neracionalni ili, pak, preosjetljivi te da su vaše riječi i postupci besmisleni. Ako na vrijeme ne prepoznate njegov plan, vi ćete se vjerojatno povući i početi sumnjati u sebe.

Kako odgovoriti?
Ne dozvolite da vas ova fraza uznemiri. Jasno i smireno inzistirajte na svom stavu, ne ulazite u raspravu s manipulatorom i ne dokazujte mu svoj zdrav razum, već samo ostanite po svom mišljenju.

3. "Pretjeruješ"
Manipulatori vole koristiti ovu frazu kako bi vam dokazali da su vaši problemi izmišljeni, da su samo plod vaše mašte. Ako vas manipulator želi uznemiriti, on će sigurno izgovoriti ovu frazu, inzistirajući da ste vi osoba koja burno reagira i od muhe pravi slona.

Kako odgovoriti?
Ova konkretna fraza mogla bi biti početak manipulativnog efekta koji se zove “gaslighting”. Ako vam govori da u svemu pretjerujete, vjerujte svojoj intuiciji, a ne njemu. Odgovor manipulatora: “Apsolutno sam racionalna i jasno vidim situaciju.” Pokušajte uključiti manipulatora u rješavanje vaših problema i uočit ćete da će se početi povlačiti jer neće htjeti priznati da problem uistinu postoji.

4. "Oprosti ako sam te povrijedio"
Isprika je divan alat za obnavljanje odnosa, oslobađanje od emotivnog tereta i povratak mira. Međutim, budite oprezni! "Oprosti" je omiljena fraza manipulatora, posebno kada je popraćena s "ako". To znači da ne vjeruje da je uistinu pogriješio, već se ispričava kako bi kontrolirao situaciju koju ste vi napuhali, a on je ne razumije. Takva isprika nikada nije iskrena i dobro promislite hoćete li je prihvatiti. Manipulator taktiku hvatanja i oslobađanja. Zato će se on bez imalo skrupula i iskrenosti svako malo ispričavati, ali neće pokušati promijeniti svoje ponašanje.

Kako odgovoriti?
Mogućnost kontrole vlastitih granica je ključ za kontrolu manipulatora. Ako vas neki njegov postupak ili riječ zabole, odnosno ako imate onaj osjećaj koji vam kazuje da "nešto nije u redu", ostanite pri tome i nemojte ga pokušavati opravdati umanjujući sebe. Vi sama sebi morate biti na prvom mjestu, tek tada će i on možda imati poštovanja prema vama. Ako netko ne želi promijeniti svoje uobičajeno ponašanje koje vas povrijeđuje, dajte mu do znanja da se nećete trpjeti.

Najnovije