Godinama sam patila u vezi s osobom koja je imala potrebu kontrolirati i manipulirati. Bilo je puno emocionalnog i psihičkog nasilja – iako ga tada uopće nisam percipirala, ostavilo je veliki utjecaj na mene. Veza je ostavila u meni osjećaje manje vrijednosti, poljuljano samopouzdanje i sumnje o tome zaslužujem li uopće ljubav.

Neću lagati: bilo je teško. Nakon prekida sam osjećala neopisivu bol, a i danas mi je teško samo pomisliti na sve što sam proživjela. Međutim, ova me veza naučila dobre lekcije koje će me zauvijek pratiti.

Nisam odgovorna za osjećaje drugih ljudi
Moj bivši partner bio je majstor nametanja osjećaja krivnje. Kad god bi vikao na mene u bijesu, na kraju je lukavo napravio da to zvuči kao da sam ja zapravo bila kriva što sam ga naljutila. Dugo sam vjerovala da je moj posao uzdržavati partnera. Kad je bio ljut, razočaran, tužan, podržavala sam ga i vjerovala da će me voljeti zbog toga. Shvatila sam da sam se na ovaj način zanemarila. Odjednom sam zašutjela i potisnula osjećaje samo da bi bilo povoljnije za mog partnera. Danas shvaćam da nisam odgovorna za osjećaje svog partnera, a ni on nije odgovoran za moje osjećaje i moje reakcije.

Odlazak ne znači uvijek odustajanje
Posebno u razdobljima svađa često sam razmišljala o prekidu. Ali iskreno, nisam htjela odustati. Mislila sam da mogu biti sretna samo ako ustrajem. Bojala sam se odustati. I dalje sam spremna raditi na sebi i vezi. Ali ako primijetim da sam jedina u vezi koja se trudi, otići ću bez grižnje savjesti.

Znam što trebam promijeniti na sebi
Kroz propalu vezu saznala sam i što želim i što više nikada neću tolerirati. Moj bivši partner bio je jako ranjen iznutra, nedostajalo mu je samopouzdanja i imao je puno potisnutih osjećaja u sebi. Iako mi ga je žao, nije moj posao njegovati te osjećaje. Ali moram shvatiti da i sama imam slične probleme. Danas, dakle, sigurno znam da moram raditi na zacjeljivanju rana i biti u kontaktu sa samim sobom, inače će moju podsvijest opet privući identičan partner.

Jača sam nego što mislim
Prošla sam kroz jedno od najgorih razdoblja u životu. Ovdje ne govorim samo o samoj vezi, već i o razdoblju zacjeljivanja rana nakon prekida. Ponekad je bilo vraški teško i još uvijek se povremeno pitam - kako sam uopće uspjela? Ali uvijek iznova dolazim do zaključka da sam mnogo jača nego što sam mislila. Prekid mi je dao nevjerojatnu snagu. Potaknuo me da se povežem sa sobom, a prije svega da sebe i svoju dobrobit stavim na prvo mjesto. Na neki čudan način sam zahvalna na cijelom iskustvu, jer znam da inače ne bih došla do takvih spoznaja.

Učimo iz pogrešaka, a ključno je pronaći lekcije u nezdravim odnosima koje će nam koristiti u budućnosti. Cilj je da se povijest ne ponovi i da možemo osigurati bolji život. Razmislite o svim vezama koje ste imali. Napravite popis lekcija koje ste naučili kako biste u budućnosti stvari činili drugačije.