Prepoznavanje laži može biti izazovno, ali postoje određeni znakovi ili ponašanja koji mogu ukazivati na to da netko laže. Važno je napomenuti da ovi znakovi sami po sebi ne znače isključivo to, ali mogu biti indikativni. Evo tri potencijalna znaka da vam netko ne govori istinu:

  • Izbjegavanje kontakta očima i pretjerana gestikulacija: Osobe koje lažu često mogu izbjegavati direktni kontakt očima, ili ga pak pretjerano naglašavati. Također, nerijetko su nervozne i imaju neobičnu ili pretjeranu gestikulaciju.
  • Nespojivost između verbalne i neverbalne komunikacije: Kada netko laže, često dolazi do nespojivosti između onoga što govore i njihove neverbalne komunikacije. To uključuje kontradiktornosti između izraza lica, tona glasa i riječi koje koriste. Na primjer, osoba može reći da je sretna dok izgleda izuzetno zabrinuto.
  • Promjena ponašanja: Osoba može imati fizičke reakcije poput znojenja, ubrzanog disanja, ili podrhtavanja. Također, mogu imati poteškoća s održavanjem konzistentne priče ili često mijenjati detalje u svojim izjavama i tako se dovesti u nezgodni položaj. Ako date do znanja toj osobi da primjećujete kontradiktornosti u njezinim izjavama, mogla bi najednom postati drska i bezobrazna prema vama, čak i ako je inače miroljubive prirode.