Istina nije lijepa, nije blaga ni nježna. Zahtjevna je, ima svoju cijenu, može nas snažno pogoditi i duboko uznemiriti. Jer istina donosi jasnoću u kojoj vidimo i ono što ne bismo htjeli. Pa ipak, istina donosi osjećaj slobode. Njezini su alati činjenice koje postoje u stvarnosti, koje možemo provjeriti i dokazati.

Živimo u doba mogućnosti neobuzdanog širenja činjenica i znanja, ali i vlastitih uvjerenja, misli, stavova koji tako često nisu utemeljeni na činjenicama. „Lažne vijesti", raznovrsna promidžba, marketing života koji ne postoji u stvarnosti. Moja istina, tvoja istina, svatko ima svoju istinu.

Postoji li jedna istina? Ona prava istina koja vrijedi za sve i čija je snaga tolika da može nadjačati svaku laž? Mudri nam ljudi poručuju da o svemu postoji samo jedna istina. Put do nje nije ravan, niti lak. Vodi kroz porugu, odbacivanje i samoobmanu preko žestokog protivljenja, konačno do jasne spoznaje. Možemo je ignorirati koliko god želimo, ali to ne znači da istina ne postoji. Prije ili poslije pronaći će put i zauzeti svoje pravo mjesto.

Istina je poput svjetlosti u kojoj jasno vidimo stvarnost baš takvu kakva jest. U njezinu sjaju možemo vidjeti i sami sebe takvima kakvi jesmo, no to nam se ne mora svidjeti. No što nam dobroga može donijeti zatvaranje oči pred istinom? Mrak u kojem se skrivaju različite neželjene emocije koje nas iznutra muče i oslabljuju?

Najgore je lagati samom sebi, jer cijena koju plaćamo za život u laži može biti puno veća od prihvaćanja istine. Neispunjen život, potisnute emocije, neostvareni potencijali, prava ljubav koju nikad nismo doživjeli, sve to u konačnici plaćamo osjećajem ogorčenosti, potraćenog vremena, promašenog života. Nije li bolje dopustiti da nas istina zaboli, ali potom donese osjećaj lakoće i snage?

Za istinu su stoga potrebni hrabrost i zrelost, odgovornost ponajprije prema sebi. Istina donosi olakšanje, od istine se osjećamo dobro, osjećamo da smo dobri. I ta spoznaja oslobađa dušu i grije ju toplim sjajem jasnoće i smirenosti. Uz istinu svoj život gradimo na pravim vrijednostima i živimo ga potpunije.