U bilo kojem ljudskom odnosu ključna je komunikacija; ako je kvalitetna, u odnosu ima više razumijevanja, lakše se rješavaju neslaganja, a sudionici se osjećaju ravnopravnima i zadovoljnima.

To je osobito važno za intimne veze – iako je posrijedi prije svega tjelesni čin, riječi mogu donijeti mnoge koristi i velike promjene nabolje.

Zadovoljstvo za oba partnera

Upravo se jasnom i pozitivnom komunikacijom mogu riješiti – ili sasjeći u korijenu – neki problemi i u seksualnom životu. Takva se komunikacija naziva i asertivnošću, a u temelju joj je poštovanje prema sebi i sugovorniku. Njome osoba jasno izražava što misli, osjeća i želi bez podilaženja zahtjevima drugih ljudi, ali i bez nametanja svoje volje drugima.

Takva komunikacija olakšava rješavanje sukoba, postizanje dogovora i postavljanje granica. U seksualnom životu njome se može osigurati da odnos bude zadovoljavajući za oba partnera, zahvaljujući tome što omogućuje:

Zdrave granice – Nemojte zaboraviti da uvijek imate potpunu slobodu odlučiti želite li ili ne želite nešto, kad, gdje, u kojim okolnostima..., svejedno jeste li nekog tek upoznali ili ste u dugotrajnoj vezi;

Povećan užitak – Zahvaljujući jasnom i izravnom komuniciranju o svojim željama i potrebama; neki se ljudi srame izraziti ono što žele i/ili kako to žele, no moraju biti svjesni da im druga strana ne može čitati misli i da je otvorena komunikacija prijeko potrebna;

Lakše uvođenje promjena – Uvođenje novosti pozitivna je, čak i nužna stvar za seksualni odnos, ali ono mora biti konsenzualno; razvijanjem seksualne asertivnosti bez srama se predlaže ono što bi se željelo isprobati u seksu, a partner slobodno izražava mišljenje o tome.

Osjećati se dobro u svojoj koži

Razvijanje seksualne asertivnosti zahtijeva rad na samopouzdanju, odnosno vlastitim nesigurnostima, pa učite osjećati se dobro u vlastitoj koži. Iz te pozicije ljubavi i poštovanja prema sebi njegovat ćete i bolji odnos prema drugima.

Potrebno je i da analizirate svoja uvjerenja o seksu: tabui i pogrešna uvjerenja umanjuju uživanja u seksualnosti te izazivaju osjećaj krivnje, stid i inhibicije. Ta će vam analiza pokazati koje vas misli sprječavaju da se slobodno izrazite ili komunicirate s partnerom. Modificirajte ih i prakticirajte seksualnu asertivnost, koja jamči istinski i uzajamni užitak u ljubavnom odnosu.