Nakon godina vođenja ljubavi na konvencionalan način, nije lako odlučiti se i krenuti putem tantre. No takav se način vođenja ljubavi može uočiti postupno, a partnerski odnosi to zaslužuju. Riječima Diane Richardson: 'Promjena načina vođenja ljubavi je umjetnost - to je putovanje a ne trenutačna promjena. Sastoji se od malih koraka'.

U svojoj knjizi Richardson te korake naziva ključevima ljubavi te ih detaljno opisuje. Svaki ključ pomaže nam da budemo svjesni trenutka i prisutni u vlastitu tijelu. Nemoguće je početi primjenjivati sve ključeve odjednom, kaže Richardson, umjesto toga ona savjetuje da isprobate one ključeve koji vam se čine najzanimljivijima i najprivlačnijima te postupno uvodite nove. Evo nekoliko jednostavnih ključeva koje možete isprobati kako biste započeli putovanje u svijet tantre:

1. Gledanje u oči

Oči su uistinu ogledalo duše. One su moćni kanali kojima putuje seksualna energija. Kada su nam oči otvorene, znamo gdje smo i s kim smo, drugim riječima – potpuno smo prisutni u trenutku. Osim toga, kad gledamo u oči partnera, razmjena seksualne energije postaje vitalnija i dinamičnija. No ništa ne treba forsirati. Ako iz nekog razloga ne možete gledati partnera u oči, neka vam barem lica budu blizu, okrenuta jedno prema drugome, tako da vam se dodiruju čelo ili nos.

2. Disanje

Disanje je jedna od najvažnijih komponenti kako meditacije, tako i tantričkog vođenja ljubavi. Najbolje je disati polagano i duboko. No na početku nije toliko važno pokušati kontrolirati dah, koliko je važno biti svjestan svakog udaha i izdaha. Zašto je disanje toliko važno? Ono nam pomaže da se odvojimo od misli, od uvijek zaposlenog uma te da budemo prisutni u trenutku. Disanje nas povezuje s našom životnom energijom. Pratite li tijekom seksa svoje disanje, primijetit ćete da ono postaje pliće i ubrzanije što se više približavate orgazmu. Usporavanje disanja i koordinacija udaha i izdaha s partnerom pomoći će vam da smanjite seksualnu napetost te produljite vrijeme vođenja ljubavi.

3. Komunikacija

Tijekom vođenja ljubavi, govorite partneru sve ono što osjećate u svojem tijelu onda kada to osjećate. Na taj način lakše ćete biti prisutni ovdje i sada te biti svjesni svake senzacije u tijelu. Kada s partnerom dijelimo ono što osjećamo potpuno otvoreno i iskreno, stvara se intimnost i otvorenost, a ljubav raste. Nastavite na taj način dijeliti ono što vam se događa tijekom cijelog vođenja ljubavi, s malim pauzama.

4. Dodir

Tijekom vođenja ljubavi svjesnost je važna u svakom pogledu, pa tako i u dodiru. Kada dodirujete partnera, umjesto na samu radnju dodira, budite usredotočeni na osjećaj u vašoj ruci dok dodiruje njegovo tijelo. Zamislite kako se vaša ruka stapa s tijelom partnera, kroz dodir mu šaljite toplinu i energiju ljubavi. Umjesto da odmah počnete dodirivati dijelove tijela za koje znate da uzbuđuju vašeg partnera, počnite suptilnije, najprije dodirujući okolna mjesta te se postupno približavajte erogenim zonama. Kad partner miluje vas, također budite potpuno prisutni i svjesni njegova dodira.

5. Opuštanje

Jedan od najvažnijih koraka u tantri je naučiti umijeće opuštanja tijela i uma. Tijekom vođenja ljubavi, putujte kroz vlastito tijelo kako biste pronašli područja napetosti. Možda su to ramena, vrat, stopala ili vilica. Otpustite svu napetost. Posebno je važno otpustiti napetost u vilici jer ona je često povezana s napetošću u predjelu pelvisa. No oprez! Opustiti tijelo ne znači uspavati se – to jednostavno znači pozornost prenijeti iz vanjskog svijeta u vlastiti, unutarnji. Ne morate čekati da se vaš partner opusti kako biste se opustili i sami. Kad se jedan partner opusti, to automatski ponuka i drugog partnera.