„Malo izreka je učinilo veću štetu od one 'doći će kad se budeš najmanje nadao'. Nitko nam neće pokucati na vrata kako bi nam predložio projekt našeg života. Treba ga potražiti“, napisala je psihijatrica Marian Rojas Estapé u svom bestseleru „Kako postići da ti se događaju dobre stvari“. Uvjerava nas da smo neosporno mi ti koji kreiramo svoju sudbinu. Umjesto da budemo kao list na vjetru i da ni sami ne znamo zašto smo tu gdje jesmo, potiče nas da uzmemo kormilo u svoje ruke. Ono što stoji na putu radosti i ugodnog života treba jasno definirati te raditi na izvoru problema – savjetuje ova psihoterapeutkinja s velikim iskustvom na području anksioznosti i depresije.

Često smo tjeskobni bez stvarnog razloga. Zapravo, 90 posto loših stvari koje zamišljamo se nikada ne ostvari, što je sjajno, ali što se događa u našem tijelu kada neprestano ruminiramo o negativnim stvarima koje nas čekaju iza ugla? I kako možemo prekinuti taj začarani krug anksioznosti i zabrinutosti?

Istina je da se barem 90 posto onoga zbog čega brinemo nikada ne dogodi, ali naše tijelo i naš um ne razlikuju stvarnost od fikcije. Proživljavamo te tjeskobe kao da su stvarne. Prvi korak počinje identifikacijom našeg stila života: spoznajte što kod vas uzrokuje lučenje kortizola, vaš strah i vašu nesigurnost. Drugi korak je identificirati kako vaše brige utječu na vaše tijelo - kako se na vaše tijelo manifestira psihološki stres. Nakon toga, važno je slušati svoj unutarnji glas - kako razgovarate sami sa sobom? Odlična je vježba zaustaviti svoje misli odmah nakon što čujete riječi „što ako“ jer iza njih obično slijedi bujica negativnih misli koje nećete moći lako zaustaviti. Naše tijelo je vrlo pametno, na negativnu misao reagira kao da pred sobom vidimo lava. Kao rezultat toga, tijelo crpi svu našu energiju kako bismo preživjeli pa stanje stalne tjeskobe može dovesti do fizičkih i mentalnih problema.

Marian Rojas Estapé
Privatni album Marian Rojas Estapé

Možete li nam dati neki praktičan savjet kako unijeti više pozitivnih emocija u svakodnevicu?

Jedan od najboljih načina za to je vježbanje pažnje: pokušajte se usredotočiti na pozitivne stvari koje vas okružuju, izgovorite ih na glas, primjerice: cvijet, nebo, majka, kava, što god vam padne na pamet. Ako se usredotočite na sadašnji trenutak, a ne na tamu u prošlosti ili iluzije o budućnosti, moći ćete bolje kontrolirati svoj um i tijelo. Postoji mnogo toga dobrog što ne primjećujete jer ste blokirali to područje svog uma. Ne zaboravite da su um i tijelo jedno na najdubljoj razini. Još jedan savjet jest da njegujete želje i ciljeve. Mislite o velikom, djelujte u malome. Ono što meni pomaže u svakodnevnom životu su širenje ljubavi i briga za druge. To aktivira lučenje oksitocina, hormona ljubavi i prisnosti, koji može sniziti razinu kortizola, hormona stresa.