Nezadovoljstvo u vezi može se očitati na mnoge načine. Možda se u posljednje vrijeme osjećate udaljeno i nepovezano s partnerom. Možda se puno svađate. Ili možda ništa zapravo nije "pogrešno", samo se stvari pomalo čine... dosadnima.

Mnogi ljudi brzo napuste vezu čim se ti osjećaji pojave, pretpostavljajući da su to znakovi da je veza došla svojem kraju. Međutim, ti osjećaji u vezi ne moraju nužno značiti da je vrijeme za prekid. Prema Jessi Zimmerman licenciranoj savjetnici za parove i seksualnoj terapeutkinji, zapravo je sasvim normalno s vremena na vrijeme biti nesretan u vezi.

"Nećemo biti [sretni] 100% vremena u bilo kojem području našeg života", ističe ona. Na primjer, možda radite posao iz snova, ali to ne znači da neće biti dana ili razdoblja kada je posao stresan ili običan, objašnjava Zimmerman za mbg. Osobito romantične veze imaju tendenciju prolaska kroz cikluse udobnosti i cikluse rasta, kaže Zimmerman.

Ciklusi ugode su ona razdoblja u kojima se veza osjeća pozitivno, stabilno i kao da je gotovo na autopilotu. "Uživamo u onome što se događa i izvlačimo korist iz truda i energije koju smo uložili u tu vezu", objašnjava ona.

S druge strane, ciklusi rasta su ona razdoblja kada su jedan ili oba partnera nezadovoljni nečim u vezi. "Ovdje smo pozvani raditi, rasti, mijenjati se. Brinuti se o tome što je potrebno našem partneru i da je njima stalo do nas", kaže ona.

Drugim riječima, osjećaj da nešto u vašoj vezi ne funkcionira nije uvijek znak da trebate prekinuti. Naprotiv, Zimmerman tvrdi da će u osnovi svi parovi neizbježno proći kroz razdoblja nezadovoljstva, gdje će se morati nositi s izazovima i slabostima – ali ako se potrude tijekom tog procesa, slijedi novo razdoblje utjehe i radosti.

Ovo je prirodan tijek zajedničkog života”, kaže ona.

Kako znati da veza stvarno ne funkcionira?

Ništa od ovoga ne znači da bi nezadovoljstvo u vezi trebalo biti prihvaćeni status quo, niti bi se smjelo dopustiti da ono traje ili da se ne kontrolira.

Cijela poanta veze je dodavanje radosti, druženja i podrške u živote svojih partnera – pa kada se to ne događa, važno je shvatiti zašto i kako se vratiti na to sretno mjesto ako je moguće. Ako ne, važno je dati si slobodu da odete.

Pitanje je kako znati je li 'razdoblje nesretnosti' samo dio prirodnih ciklusa u vezi ili ona doista ne funkcionira?

"Ako se vaš partner ne trudi niti pokušava riješiti novonastale probleme kako biste oboje bili sretni, ako umanjuje vaše brige, ako vas posramljuje, ako vam uvijek okreće leđa, ako ne pokazuje nikakav znak brige za vašu dobrobit, to onda nije situacija u kojoj možete dobiti ono što vam je potrebno," kaže Zimmerman.

Ona preporučuje da započnete otvorenim razgovorom sa svojim partnerom o tome kako se osjećate i što vam ne ide te podijelite svoje brige bez okrivljavanja i s iskrenom željom da zajedno riješite probleme. Tako možete utvrditi kojim promjenama ste se oboje spremni posvetiti i promatrati mijenjaju li se stvari s vremenom tim zajedničkim naporom.

"Nemojte donositi ovu odluku nakon jednog razgovora, ali ako s vremenom ne možete privući partnerovu pozornost, to je problem", kaže ona i dodaje: "A prije nego što prekinete vezu, vrijedi provjeriti jeste li sve dobro napravili s vaše strane. Da ste se dobro izrazili - bez napada na partnera. Da ste više puta pokušali izraziti svoju zabrinutost. Da ste jednako zainteresirani i angažirani za sreću svojeg partnera."