Mnogi od nas nisu ni svjesni što se događa kada dugo nemamo intimne odnose, piše Stil.  Psihoterapeutkinja Marija Milenković u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji, otkrila je da ne postoji pravilo kada je idealno vrijeme za stupanje u intimne odnose. 

"To je intimno i osobno pitanje. Ne postoji pravo ili univerzalno vrijeme kada treba stupiti u sek*ualne odnose. To je individualna stvar i sek*ualnost je esencija života. To je odlika naše osobnosti. Kako doživljavamo djetinjstvo, majku, dosta utječe na to. Kod rasturenih obitelji imamo Edipov kompleks, na primjer. Svi ti faktori utječu na našu sliku o svijetu i o partneru za kakvim tragamo", rekla je Marija Milenković u emisiji. Dodala je, također, da dugotrajna apstinencija od vođenja ljubavi može dovesti do niza tegoba poput gubljenja ciklusa.

"Imamo paradoks. Imamo djevojke koje vrlo mlade stupaju u sek*ualne odnose i žene koje kasno ulaze u sek*ualne odnose. To je nemogućnost adaptacije i pronalaska sebe u sek*ualnom smislu. Uzrok može ležati u neadekvatnim obiteljskim odnosima kao i traumama", kaže psihoterapeutkinja i dodaje:

"Dolazi do toga da dugotrajna apstinencija dovodi do niza psiholoških tegoba. Vrlo često se događa da žene onda izgube ciklus, a tu se medicina i psihologija prepliću", rekla je Marija.

Nedostatak intimnih odnosa povećava rizik od većeg stresa, lošeg raspoloženja i anksioznosti. Nesanica je također povezana s apstinencijom. Muškarci koji duže vrijeme apstiniraju, mogu imati probleme s postizanjem erekcije, kada prestanu s apstinencijom. Ali, ima i prednosti. Naime, apstinencija kod muškaraca povećava razinu testosterona u tijelu, što povećava rast mišića, razinu energije, snage, kao i koncentracije i pamćenja.