1. Zdravije je. Istraživanja pokazuju da optimisti žive dulje, imaju bolji imunitet, manje problema sa srčanim i svim drugim bolestima. Potvrđeno je da su svi oni koji su pobijedili teške bolesti (npr. karcinom) bili izraziti optimisti.

2. Optimisti imaju više prijatelja nego pesimisti. Dobra energija kojom zrače zarazna je koliko i ona loša kojom zrače pesimisti. Pođite od sebe: volite li više biti u društvu vedrih ili stalno namrgođenih i „teških“ osoba? Isti kriterij imaju i drugi – svi radije biramo društvo optimista.

3. Veće zadovoljstvo životom. Zahvaljujući tome što nemaju izražene strahove od rizika, njihovi su životi prepuni uzbuđenja, avantura, radosti. Također, zbog toga što imaju vrlo fleksibilan pogled na svijet, znaju da sreću nikad ne čini samo jedna pojedinačna stvar (npr. novac) i zato uspijevaju biti puni radosti i onda kad ta jedna „sitnica“ izostane.

4. Ljepša starost. Optimisti su spremniji voditi računa o sebi u poznim godinama. Lakše se druže, ne odriču se kretanja, nije im teško zdravo se hraniti, kreativniji su, zadržavaju mladolik izgled i u kasnim godinama.

Dakle, bolje je biti optimist. Ali, kad biste u nekim konkretnim situacijama mogli birati svoj životni stav, što biste izabrali? Na primjer, je li bolje da budemo optimistični pa da svako razočaranje lakše podnesemo ili da budemo pesimisti i uopće se ne nadamo dobrom jer se tako nikad ne možemo razočarati?

Kad znamo za izreku koja kaže da je pesimist onaj koji za svako rješenje ima dva problema, a optimist čovjek koji za svaki problem ima dva rješenja, nedoumica zapravo ne postoji. Odluka je laka i jasna – optimizam, naravno!