Efekt leptira

Sve više težimo miru i općenito želimo doprinijeti miru na globalnoj razini, no gledajući svijet oko sebe kao vijesti, portale, svakodnevne razgovore i sve ono što se događa u našoj najbližoj okolini, ponekad se možemo osjetiti nedostatno, kao da mi sami ne možemo ništa učiniti. No, uvijek postoji i drugačija perspektiva, a to je stvaranje mira unutar svakoj pojedinca i upravo tako šaljemo mir svuda oko nas. Kaže se da zamah leptirovih krila na jednom kraju svijeta može izazvati uragan na drugom kraju, zamislite onda kada bi svatko unutar sebe pronašao mir koliki bi taj jedinstveni način značio i pomogao svijetu da svakim danom bude još jedan korak bliže miru kojem teži.

Ključ je u strpljivosti

S druge sutrane, kada smo neprestano pod stresom i primjećujemo samo ono “loše”, jer kako većina kaže “lakše je misliti negativno”, tada se neprestano vrtimo u krug i naš fokus je na problemima, a ne na rješenjima. Upravo tada sve postaje preteško, nerješivo i nemoguće.

Vratiti se unutar sebe, u tišinu, u svoj vlastiti mir, odnosno pronaći balans, ono je što će nam pomoći da se snađemo u svakoj situaciji, da osjetimo puninu postojanja, mogućnost izbora, sreću, zadovoljstvo i ispunjenost.

Ništa se ne događa preko noći, i ne možemo ubrzati stvari niti procese. Ključ je u strpljivosti i vjeri da zaista postoji trenutak kada je to za nas najbolje, a ovih pet koraka prema unutarnjem miru neka postanu vaše nove navike koje će vam zasigurno u tome pomoći.

1. Fokus i smirenost 

Na najdubljoj razini, mir je naše prirodno stanje. Kada smo zabrinuti, nezadovoljni, frustrirani i ne osjećamo se dobro sami sa sobom počinju stanja u kojima nismo u miru i tada je naš fokus upravo na tome, umjesto da unutar sebe osvijestimo svoj centar i vratimo se u naše unutarnje stanje gdje zapravo sve i počinje.

Pokušajte osvijestiti trenutak i vratiti se u svoj centar, svoje mirno mjesto. Možete početi brojanjem udaha i izdaha, meditacijom ili jednostavno sjesti na neko ugodno i tiho mjesto, zatvoriti oči i prepustiti se trenutku. Radi se upravo o tome da osvijestite svoje unutarnje signale kako bi ih mogli na vrijeme prepoznati i reagirati.

2. Svatko ima pravo na mir i zauzimanje za sebe 

U mirnoj svijesti svi jednako dijele mir i nema potrebe za zauzimanje strana, suđenje drugima ili razmišljanja tko je u pravu, a tko je u krivu. Kako bi ostali mirni, pokušajte ne sudjelovati u raspravama koje vas čine nemirnima, u tračevima te općenito konverzacijama koje nameću da je život težak i svijet u kojem živimo strašan.

To ne znači da ćete nositi ružičaste naočale i praviti se kao da oko vas ništa ne postoji, već ćete se jednostavno usredotočiti na mir unutar sebe i nećete sudjelovati kada osjetite da se situacija okreće prema gnjevu, ogorčenosti, zavisti i neprijateljstvu u bilo kojem obliku. Kada prihvaćamo da nismo svi jednaki i da svi ne moraju imati isti stav i da je sasvim u redu biti drugačiji i različit tada se sasvim drugačije odnosimo sa sobom i ljudima oko sebe.

3. Namjera mira

Produbljivanjem mirne svijesti ona postaje moćnija, a jedan od načina kako to postići je postaviti namjeru, što je ujedno i povezivanje sa svojim višim ja.

Svaki put kad se nađete u situaciji koja treba mirno rješenje, odlučite unutar sebe da rješenje bude mir za svakog u toj situaciji. Sjednite u tišini s tom namjerom šaljući mir i ljubav svima oko vas i dozvolite da vam dođe odgovor. Kada budete reagirali iz svog unutarnjeg mira uvidjet ćete da postoji puno ljudi koji funkcioniraju upravo na takav način.

4. Empatija

Pokažite suosjećanje za ljude oko sebe. Uvijek možete pronaći način osvijestiti i podijeliti mir koji ste pronašli unutar sebe. Pokažite dobru volju, ljubaznost i empatiju prema svima, a posebno prema onima za koje mislite da to ne zaslužuju ili ne trebaju, upravo tim ljudima je to i najpotrebnije. Vaš cilj može biti davanje i primanje na razini mira koji istodobno koristi vama i svima oko vas.

5. Duševni mir

Na našoj najdubljoj razini, u svakome od nas, postoji beskonačan mir. Iz perspektive duše, postoji samo čisto biće koje je u miru i u ljubavi. Svaki dan odvojite trenutak i razmišljate o svojoj istinskoj prirodi koja jest bezuvjetna ljubav i poštovanje prema životu. Dopustite si samo biti i otkrit ćete sve ono čarobno što se nalazi unutar vas.