Kada se nakupe nezavršeni zadaci, u našem umu može nastati prava zbrka, a nakon duljeg perioda može se javiti i osjećaj da 'to više ionako ne možemo riješiti'. Takvi osjećaji mogu dovesti do emocionalnog sagorijevanja. Kako biste stvari držali pod kontrolom i kako bi se vaš planer, misli, ali i dom raščistili, koristite moćno pravilo od 1 minute. 

Pravilo je osmislila je američka autorica, takozvana ekspertica za sreću Gretchen Rubin. Krajnje je jednostavno, morate učiniti svaki zadatak koji se može završiti za jednu minutu, odmah i bez izgovora. To se odnosi na sve, od bacanja papirića u kantu, sklanjanja šalice sa stola, do objavljivanja na društvenim mrežama i slanja maila. Ideja ne može biti jednostavnija, ali dosljednost je ključna. Pravilo jedne minute "mora se dosljedno poštivati ako želite vidjeti rezultate. A za to je potreban rad", naglasila je Rubin. Ali ona također garantira da su rezultati vrijedni truda.

"Jedna mi je prijateljica rekla da je njen stan postao prilično uredan, bez mnogo truda s njene strane. Drugi prijatelj je rekao da je njegova produktivnost porasla; kako je toliko malih stvari obavio brzo, imao je više vremena za veće zadatke", piše autorica.

Psiholozi imaju koncept koji se zove Zeigarnik efekt koji objašnjava zašto se nezavršeni zadaci stalno vraćaju u našu svijest. Kada imamo neriješene zadatke i obaveze, oni se iznova pojavljuju u našem umu. Podsjetnici koji se ponavljaju prestaju samo kada završimo zadatak. Na primjer, pospremanje opranih čarapa traje samo minutu, ali pomisao da to nismo napravili, može se u našem umu vrtjeti čitav dan. Također, iskustva pokazuju da se osjećate mnogo smirenije i staloženije kada obaveze koje morate završiti napišete na papir i prekrižite ih kada su obavljene.

Pravilo od jedne minute potiče vas da brže obavljate lakše zadatke kako biste rasteretili um i mogli se posvetiti onim važnijim i zahtjevnijim obavezama bez pritiska. Zato ne odgađajte ništa za što vam treba jedna minuta, djelujte! Neka to bude vaša odluka za 2023. i povećat ćete šanse za uspješnu i sretnu godinu.