Ponekad je teško pronaći granicu na kojoj prestaju naše obaveze i odgovornosti, posebno u području međuljudskih odnosa. Evo korisnog popisa koji vam može pomoći u tome. Niste odgovorni za...

1. Posredovanje između članova obitelji
U želji da očuvamo mir, lako se možemo umiješati u tuđe živote. To posebno vrijedi za članove obitelji. Posredovanje između članova obitelji ponekad može izazvati još više problema, iako im želimo samo najbolje. Ako su članovi vaše obitelji odrasli, onda mogu sami rješavati konflikte. Ako vidite da netko još nije emocionalno sposoban nositi se s određenim odlukama, pokušajte pronaći način da mu razgovorom pomognete umjesto da rješavate sukobe umjesto njega. 

2. Promjena i rast druge osobe
Koliko god puta ovo čuli, ipak treba naglasiti da drugima ne možemo pomoći ili ih promijeniti ako oni to ne žele. Naša ljubav i osjećaji nisu dovoljno snažni da nekoga natjeraju da se promijeni. To je odgovornost i odluka te osobe. 

3. Zaštita drugih od nepromišljenih odluka
Svi imamo slobodu izbora. Možemo birati kako ćemo reagirati na stvari i kako ćemo oblikovati svoje živote. Naravno, možemo naići na prepreke ili situacije zbog kojih se osjećamo kao da nemamo izbora – ali na kraju sve ovisi o nama. Ali ni na koji način niste odgovorni za odluke drugih ljudi. Možete savjetovati ili sugerirati rješenja – ali u svakom slučaju, odgovornost za odluku i njezine posljedice leži na osobi koja odlučuje.

4. Mijenjanje tuđih mišljenja, stavova i uvjerenja
Kroz životno iskustvo razvijamo, njegujemo i održavamo različita uvjerenja – to su naše osobne istine koje smo stvorili na temelju svojih iskustava. Stoga nije vaš posao mijenjati ideje ili uvjerenja drugih ljudi. Možete iznositi različita gledišta, ali nemojte prisiljavati druge ljude da misle na način na koji vi mislite. 

5. Tuđa očekivanja
Kao društvo volimo etikete. Definiranje stvari daje nam jasnoću i sigurnost. Ali te se etikete na kraju pretvore u očekivanja, i bila ona dobra ili loša, stvaraju pritisak. Za mnoge od nas riječ očekivanje ima negativnu konotaciju jer je povezujemo sa zahtjevima roditelja i društva. I društvene mreže danas nameću očekivanja i potiču nas da ih sami stvaramo.

Iako je dobro imati ciljeve i ambicije, toga moramo ostati svjesni – živjeti prema vlastitim očekivanjima, a ne prema onima koje nam nameću društvene mreže. 

Vjerujemo da je teško odbaciti sve odgovornosti koje ste preuzeli - ali nadamo se da će vam ovaj popis pomoći da olakšate teret koji nosite.

Izvor: psych2go.net