S 39-godišnjom autoricom i stručnjakinjom za anksioznost, depresiju i poremećaje ponašanja Marian Rojas Estapé porazgovarali smo o njezinu prvijencu 'Kako postići da ti se događaju dobre stvari' , objavljenom nedavno u hrvatskom prijevodu, u kojem nas uči da sreća nije u onome što nam se događa, nego u našem tumačenju onoga što nam se događa. Osim kontrole vlastitih misli i preuzimanja odgovornosti za vlastiti život, da bismo živjeli ispunjenije, važno je stvoriti krug ljudi koji nas podržavaju. Evo što o tome kaže psihoterapeutkinja. 

Kako na nas utječe druženje s toksičnim ljudima?
Za početak, moramo naučiti razlikovati osobe koje samo proživljavaju lošu životnu fazu i pokazuju privremenu razdražljivost ili cinizam od onih koje stalno i redovito toksično utječu na svakoga tko im to dopušta. E oni su stručni manipulatori i s apsolutnom preciznošću znaju kako otkriti slabe točke kod svojih žrtava. Toksičan pojedinac, po definiciji, guši ljude koji ga trpe.

Kako se možemo zaštititi od takvih ljudi?
Pobrinite se da oni ne mogu „napasti“ vaš unutarnji svijet, izbjegavajući, koliko god je to moguće, njihovo uplitanje u vaš život i nikada im ne dopuštajući da osporavaju vašu sposobnost donošenja odluka. Morate naučiti regulirati izloženost ljudima koji na vas djeluju toksično. Najbolji način za to je da ljude s kojima se okružujete birate mudro – družite se s vitaminskim osobama.