Vjerojatno u svojoj prošlosti imate ljude koji su vas povrijedili, izgovorili riječi koje su vas uvrijedile, osobe koje su vas izdale ili razočarale. Takvi odnosi su bolni i teški, a komunikacija s toksičnim ljudima utječe na naše emocije i energiju. Kada uočite da je osoba iz vašeg okruženja netko tko nema sasvim dobre namjere, jedino rješenje jest da se distancirate. Ali ako uslijed situacije, posla, obaveza, morate komunicirati s ovom osobom, važno je poduzeti određene mjere koje će vas zaštititi od njenog utjecaja.

Ako ste prinuđeni ostati u kontaktu, evo kako komunicirati s ljudima koji se prema vama ponašaju loše: 

1. Minimalna komunikacija - Ako je moguće da ne razgovarate, nemojte. 

2. Pokušajte predvidjeti buduće poteze ove osobe - Što je u ovoj fazi korisno za ovu osobu? Da vas i dalje vrijeđa i slabi? Zatim morate razmisliti o taktici odgovora kako biste postavili granice. Budite oprezni i nemojte ponovo upasti u postavljene zamke. Neke fraze ovakvi ljudi koriste samo da bi vas dodatno zbunili, ponizili i spustili vaše samopouzdanje. Na neke od njih je najbolje da ne reagirate.

3. Strogo poslovna komunikacija - Kada s osobom ovog tipa morate razgovarati poslovno, ne diskutirajte o osobnom. Ne vjerujte joj i ne povezujte se s njome na bilo kojoj razini. 

4. Preuzmite punu kontrolu nad situacijom - Ne gubite budnost, ne uranjajte u emocije. Kada komunicirate, zapitajte se:

  • Zašto sam ovdje?
  • Koja je svrha moje komunikacije s njim/njom sada?
  • Jesam li u optimalnoj poziciji u pogledu samoobrane?

5. Taktika 'sivi kamen' - Ne pokazujte emocije, ni negativne, ni pozitivne. Ne govorite ovoj osobi ništa o svom privatnom životu i o svojim emocijama. Ne dijelite nikakve planove. Ukratko, nemojte odavati nove tragove. 

6. Preslikajte ponašanje ove osobe - U situacijama kada zaista ne razumijete kako da se ponašate, na primjer, kada se osoba pretvara da je prijateljski naklonjena ili se previše oslanja na formalizam, samo to preslikajte. To će je zbuniti i pokazati da niste spremni za njenu igru. 

7. Ne možete promijeniti nekoga tko se sam neće mijenjati - Ako vas osoba uvrijedi i loše se ophodi prema vama, pokušajte joj oprostiti i kada zaista procijenite da je spremna za promjenu, pružite joj šansu. Ali, ako iznova ulazite u zamku negativnosti ovih ljudi, samo ćete dodatno narušiti svoju energiju i zdravlje. Zapamtite da ne možete promijeniti nekoga tko se sam ne želi mijenjati. 

Izvor: sensa.mondo.rs