Karma je poput bumeranga – sve što napravimo ili kažemo drugima, vratit će se upravo nama samima. Kada se za nešto odlučimo, bolje je još nekoliko puta premotati tijek događaja u glavi. Možda vam se čini da je nemoguće uvijek razmisliti prije nego što djelujete, ali ova praksa može učiniti da svemu pristupate mudrije.

Na primjer, kada smo u raspravi s partnerom, većina parova počinje spominjati riječi poput 'rastanka' i 'raskida', a da to uopće ne misli i tako povrjeđuje drugu osobu. Prije nego što bude prekasno, bolje je ponovo razmisliti o tome želite li zaista rastanak znajući kako će vam se ovaj bumerang vratiti. Možda ipak vrijedi prije izgovorenih riječi razmotriti moguće posljedice?

U svakoj životnoj situaciji potrebno je zaustaviti se, udahnuti i pažljivo razmisliti što bi se moglo dogoditi nakon riječi koje izgovorimo, koraka koje napravimo i odluka koje donesemo. Možemo zamisliti da su naše riječi i djela bumerang koji bacamo drugima, ali nakon što ga bacimo drugima, on će nam se vratiti u istom obliku. Želimo li da nam se vraćaju ružne riječi i loša djela? Vjerojatno ne želimo pa ih stoga ne bismo trebali ni upućivati drugima.

Općenito, bumerang efekt opisuje dinamiku u kojoj se neka akcija ili odluka vraća natrag na osobu ili organizaciju koja ju je poduzela na način koji je nepovoljan ili kontraproduktivan. Ovaj koncept ističe važnost promišljenosti i predviđanja posljedica prije poduzimanja određenih akcija kako bi se izbjegli neželjeni rezultati.