Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MOGU LI LJUBAVNE AFERE USPJETI I ZAŠTO JE ODGOVOR UGLAVNOM 'NE': Onaj pravi tek dolazi...

Autor Marija Franolić

O tome mogu li ljubavne afere uspjeti i na što nam one ukazuju, piše Sensina kolumnistica Marija Franolić s Youtube kanala 'Marija između tarota i života

 afera Izvor: Unsplash

Nakon muškaraca koji nam olakšaju period nakon prekida veze ili razvoda i zatim nestanu pa se ostatak života pitamo jesu li uopće bili stvarni, danas se bavim pitanjem što ako sam u vezi ili braku, uoči zaruka ili već neko vrijeme zaručena, a upoznala sam nekog fatalnog? Nakon Petog viteza, na redu je osoba koja je i sama u ozbiljnoj vezi ili braku, rijetko kada su single, ali zna se dogoditi. Nekad se dogodi da soliraju kada ih upoznamo, ali i sami uskoro uđu u nekom trenutku u vezu pa umjesto ljubavnog trokuta imamo ljubavni četverokut koji još jače boli.

Kada bih morala definirati ljubavni trokut ili zabranjenu vezu, poslužila bih se ovim stihovima:

„Ne pjevaj mi pjesme o svjetlu dana,
Jer sunce je neprijatelj ljubavnika.
Pjevaj o sjenkama i tmini,
I ponoćnim uspomenama.“ Sapfa

Na ove sam stihove naletjela davnih dana još kao tinejdžerka lutajući Gradskom knjižnicom. Radilo se o knjizi Sidneya Sheldona „Ponoćne uspomene“. Rekla bih da je bio Tarot karta Čarobnjak u približavanju lica i naličja ljubavne afere čitatelju. Uživala sam. Iako nisam imala praktičnog iskustva na tu temu, Sheldon bi nas približio odnosu između dvoje ljudi koji je funkcionirao, ali nije bilo vatre. Par je prihvaćao monotoniju i uglavnom su imali dosta toga zajedničkog. I tada bi se desio požar, netko je ugledao nekog i vrijeme je stalo. U pomalo neobičnim okolnostima, svjedočimo i aferi, ali nakon toga čitamo o preprekama i slomljenom srcu. Kod ovakvih scenarija rađa se ogromna želja za vraćanjem osobe koja jednostavno ima slobodnu volju i mi tu načelno ne možemo ništa, ali smo impresionirani idejama i potezima junaka koji ne odustaju. U nekom trenutku odaberemo i stranu, tko treba biti s kim i čak se krenemo nadati ishodu za koji držimo da je jedino ispravan i prihvatljiv.

Prilično često, netko od junaka romana smisli osvetu, način kako da pridobije odbjeglog ljubavnika i ovdje negdje se svijet tarota i ljubavnih romana moraju pozdraviti. Barem „u mom filmu“. Dok sam bila tinejdžerka i čitala spretne i nadarene autore poput Sheldona, afere su mi izgledale egzotične i nužne na prvu, pomalo sulude na drugu, a definitivno previše posla i opsjednutosti na treću. Danas na ljubavne trokute gledam kroz prizmu slobodne volje. Naši su životi rezultat naših odluka.

U knjizi „Leksikon astrologije“ izdavačke kuće AGM naišla sam na ovo:

„Slobodna volja, mogućnost da se odabere između dvije ili više mogućnosti; indeterminizam jamči to pravo čovjeku, dok mu ga determinizam niječe. Problem slobodne volje jedan je od najvažnijih i najnespornijih problema u astrologiji, od antike do današnjih dana u različitim astrološkim školama i kod njihovih zastupnika. Usto se još u kršćanskim srednjovjekovnim raspravama (Toma Akvinski) razlikovala dopuštena od nedopuštene astrologije: luk se napeo od potpunog astrološkog fatalizma do neograničene slobodne volje, od kauzalnosti i finaliteta, u smislu tradicionalnog filozofskog sustava, do, u osnovi, akauzalnog sinkroniciteta C. G. Junga. Zbog problema slobodne volje izbijaju svađe između pojedinih škola, što astrologiju višestruko dovodi u pitanje.“

Usudila bih se reći da je posve isto i s tarotom. Slobodna volja je slobodna volja i kako kaže Boris Novković, mi smo jači i od sudbine. Ako vas danas neću gnjaviti značenjem tarota i ako nakon Petog viteza nemamo Petog kralja, tko je slobodna osoba koja ulazi u naš zauzeti ljubavni život? U pravilu, to je čisto „znak“. Niste reagirali kada ste se otuđili, kada se svatko preselio u svoju sobu. Niste reagirali kada je nestalo strasti i požude. Nešto su vam predbacili jednom, a nakon toga nastavili predbacivati dalje. Bilo je i više nego desetak, možda čak i dvadeset pa i više, situacija nakon čega ste prihvatili kako se jednostavno više ne volite. Da, poštujete se, vaše se realnosti dodiruju, ali sudar s nekim radi koga ste počeli gubiti zrak dogodio se iz vedra neba, na posve neobičnom mjestu i totalno nerealnim okolnostima.

Iznimno je bitno raspoznati kada naš ljubavni život poprima obrise seksi romana, a kada treba prihvatiti stranicu 195. astro leksikona. Pomoći ću vam povezati što se dogodilo – dogodio se znak. Dogodio se The Znak u obliku fizičke osobe, načelno zemljanina prema kojem ste osjetile davno zaboravljene emocije. Dosta često čujem „nikad se nisam tako osjećala“ i to je skroz u redu. S obzirom na to da nitko u naš život ne ulazi slučajno i sve je pomno osmišljeno u ovoj kolektivnoj halucinaciji koju volimo nazivati „život“, naravno da nisu ni oni. Već je bilo naznaka da neke stvari ne funkcioniraju između partnera i vas, a sada ste jednostavno sigurni. Pomogli su vam da sada znate. I to je uglavnom njihova uloga.

Rijetko se dogodi da afera urodi brakom i situacijom „moja, tvoja i naša djeca“. Usudila bih se reći na uzorku koji promatram izbliza – i dalje to je iznimka koja potvrđuje pravilo. I opet ću reći, niste glupe, niste naivne, niste nasjele. Budite nježne prema sebi. Kvalitetne ste i dovoljne, nema veze žele li vas ili ne, oni su „samo“ znak koji ima slobodnu volju i upravo poput karte Snage i Lava ondje, ne daju se zatočiti tako lako. To što druga osoba ima slobodnu volju izvrsne su vijesti! I vi sada možete djelovati po tom principu i donijeti odluku pod brojevima jedan, dva ili tri. Možete se uskladiti s novom verzijom sebe koju je afera jednostavno odmotala. Oduvijek ste bili strastveni, razigrani, seksualni, romantični, pomalo opasni i fatalni – oni su to samo odmotali.

Između ljubavnih romana i hladnih definicija, nalaze se i ubračeni ljubavnici s djecom, opterećeni kreditima, moralom, zonom komfora. Ono što sam opazila, afera traje možda mjesec, mjesec i pol, a jedna strana želi apsolutnu rekonstrukciju svojeg i njihovog života. Uvijek ću reći, vaš je novi ljubavnik mačak u vreći. Ne poznajete se dovoljno, niste proveli dovoljno vremena zajedno, lako je kreirati nečiju budućnost dok ne krene drama koja će odjeknuti selom, gradom ili čak državi. Treba izdržati pritisak, a ne poznajete se toliko dobro da znate kako će netko odigrati nešto dok se lome koplja.

Rekla bih da živimo brzo i volimo još brže. Nitko više ne uživa u aferi. Dok nas je Sheldon uvlačio i po stotinjak stranica u slast afere, taj divan začin bez kojeg više ne možeš zamisliti život, danas ne znamo usporiti. Ne znamo zaustaviti vrijeme s nekim. Ukrasti doručak. Popiti kratki espresso pod pauzom riskirajući da nas netko ne prepozna. Izvesti psa u šetnju i vratiti se nekoliko sati kasnije i čuditi se zašto je pas nervozan i djeluje neistrčano. Mi danas ne možemo riješiti svoj život i svoju kolotečinu, a tada se pojavi netko s kim želimo podijeliti paniku oko toga. Ni ne znamo tko je ta osoba zaista?

Danas su ljubavnici/preljubnici izuzetno nekreativni. I nemaju smisla, mašte, strasti ukrasti vrijeme vremenu jer znamo da nas ovaj tempo života melje. Smrskani smo i razbijeni jer dan ne traje dovoljno dugo za sve, a definitivno smo premoreni i zasićeni.

Uvijek pitam „frišku preljubnicu“ kuda je pošla? Žuri li se ljubavniku baš toliko? Ne zaboravite, uvijek ćete opaziti da druga strana i nema neki plan, ali to je posve u redu. Prvih mjesec, dva pa čak i godinu dana. To ne znači da vas ne voli ili voli, to je samo znak kako netko u vašem trokutu ne želi srljati. I definitivno nije isto jeste li svi u braku, je li netko slobodan, razveden ili se upravo razvodi.

Ljubavni bombaši skloni su ulaziti iz veze u vezu ili iz braka u brak. Nedavno sam proučavala koja bi to Tarot karta bila, zapravo dobiva se kombinacijom (zaključivanjem) naopako okrenute karte Šest pentakla i primjerice uspravnog Vraga. Ako se u blizini nalazi Car i naopako okrenut Čarobnjak, to bi isto moglo – biti to.

 tarot
Tarot karta car
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Vezano za ljubavne trokute, po meni oni bi trebali biti nalik na prvih stotinu stranica. I nakon tih stotinu stranica kako se ne bi otvorila Pandorina kutija vezano za slobodnu volju, radimo na tome da nam bude lijepo i stalno se podešavamo na Uvod i Početak radnje. Rasplet nažalost rijetko kada dobro završi jer malo tko preživi vrhunac fabule. Jednostavno – ne poznajete se dovoljno.

Također, sami morate odrediti kako će vas „znak“ pogoditi jer nije isto jeste li zauzeta djevojka ili majka troje djece. U nekom ćete trenutku poput Emperora (jedna od ranijih kolumni) doslovno „baciti računicu“ i izračunati što vam se ekonomski isplati jer živimo u monetarnoj realnosti.

Nikad neću zaboraviti Emmu Bovary koja je prala suđe i pogledavši u masnu vodu zaključila kako se udala za slabića! Bilo je teatralno i bilo je smiješno. Čitala sam taj odlomak i smijala se. Naravno da tako nešto sad više i nije toliko zabavno. Emma Bovary i Ana Karenjina riskirale su sve kako bi ljubavnike pretvorile u nešto ozbiljnije. Zato što ih nisu dovoljno dobro upoznale i nisu spoznale kako to nisu partneri koji imaju kapacitet za iduću razinu. S ovim odmakom danas i nakon bezbroj priča koje neprekidno slušam, da sam barem bila neki tarot lik i šapnula im – On je znak, on nije taj! Onaj pravi tek dolazi...

*Za privatno tarot čitanje Mariji se možete obratiti putem maila [email protected]

Izdvojeno za vas...

Najnovije