Nekada će vam netko napraviti nešto loše. To je naprosto tako. Sigurno ste imali takve situacije.

Neki na napad odmah defenzivno uzvraćaju napadom - bilo energetski, bilo verbalno - i to im je automatska reakcija. Neki drugi ljudi na napad reagiraju povlačenjem u sebe uz mišljenje gdje sam pogriješila, što sa mnom ne valja ili se paraliziraju. Neki treći na napad reagiraju bijegom.

Naravno, nekada su prisutne i kombinacije.

Ovo je neka klasična podjela na fight - borbu, flight - bijeg i freeze - zamrzavanje.

Dobro je znati koja je vaša automatska reakcija kada vas netko napadne.

Ako ste defenzivni i na napad odmah vraćate napadom, potrebno je da stanete na loptu prije nego li odmah uzvratite i promislite jeste li možda ipak u krivu ili barem u nekom postotku. Pogledajte što vas je zabolio. Ima li istine u tome za što vas je osoba optužila ili napala.
Ako se zamrznete kada vas netko napadne ili želite pobjeći, potrebno je da se, kada uvidite koji je vaš dio u tome, što vi trebate naučiti, gdje se trebate izraziti za sebe, gdje vas je osoba pogrešno optužila i za što, izrazite i izborite za sebe i svoje.

Svaki napad na nas može biti prilika da dublje pogledamo u sebe i uvidimo što je to u nama da je izazvalo napad druge osobe:

  • možda ste ipak u krivu i povrijedili ste drugu osobu, ili
  • možda dajete moć drugima i bojite se, pa se baš i trebate naučiti izboriti za sami sebe.

Borbene osobe koje odmah uzvraćaju trebaju naučiti biti ponizne i voljne sagledati dublje u sebe, a osobe koje se smrznu ili žele pobjeći kod konflikta, trebaju naučiti uzvratiti ako je to potrebno i podignuti razinu svoje osobne moći, snage i vjere u sebe.

Svakom je njegovo učenje - najteže učenje.

Dugo sam bila u uvjerenju da ne treba uzvraćati. Međutim, dobila sam intuitivnu poruku da to nije istina, nego bijeg i slabost. Ne treba uvijek uzvratiti, ali ako vam neka osoba iznova i iznova čini loše ili osjećate da je trenutak, onda se trebate zauzeti za sebe, postaviti granice i ne dozvoljavati da vas se tretira bez poštovanja.

Ako vas osoba napadne, verbalno ili energetski, nekada je bolje ne odgovarati na napad, nego naprosto pustiti i maknuti se. Karma će odraditi svoje. Ono što šaljemo, vratit će nam se. To znači da ako osoba šalje negativnost prema nama, ta će joj ista negativnost biti vraćena - možda ne nužno od nas, nego od nekoga drugoga. To je zakon karme.

Nekada treba uzvratiti i boriti se za svoje, za sebe. Ponekad je to nužno potrebno jer time odabiremo sebe, odabiremo snagu. Ako nikada niste uzvratili, možda je baš vaša lekcija usuditi se uzvratiti. I sama znam da ovo može biti jako teško. Puno je lakše reći: „Bog će to srediti“ i ne raditi ništa, nego zasukati rukave i boriti se za svoje - ako vam je nanesena nepravda i ugroženi ste, potrebno je izboriti se za svoje.

Ako ste kao dijete u pokušaju da se izborite za sebe, za posljedicu bili još i kažnjeni od roditelja/skrbnika ili odgajatelja, vjerojatno će vam biti teško zauzeti se za sebe. U tom slučaju moguće je da se u vama razvio osjećaj da je bolje pustiti, da je to sigurnija opcija, da tako nećete biti kažnjeni. To je djelovanje iz traume i iz uplašenog malog djeteta. Međutim, možda će vas život prisiliti da morate izaći iz energije malog uplašenog djeteta i osvijestiti da ste sada odrasla osoba i dozvoliti si izboriti se za sebe. To možda neće biti lagano, ali će biti potrebno. Uz taj proces izgrađivat ćete osjećaj vlastite snage da smijete uzvratiti, da vam je to dozvoljeno i da ste sigurni u procesu - naravno sa zdravim razumom pazite što činite.

Čula sam divan pristup od svoje drage prijateljice koja je negdje naučila navedeno: Kada ti netko napravi dobro, vrati s malo više dobra, dok kada ti netko napravi loše, vrati s malo manje lošeg. Time se radi balans. Baš mi se to nekako sviđa.

Po religijskom načelu, kaže se tko tebe kamenom, ti njega kruhom. Iz rada s klijenticama jedan na jedan, ne slažem se s navedenim. Neke moje klijentice baš zbog toga trpe i samo dobivaju još više i više udaraca. One baš trebaju naučiti reći dosta, staviti granicu i ponekad uzvratiti „udarac“ ili barem energetski reći - „Neka ti je vraćeno sve što meni negativno šalješ.“

Nije dobro samo davati, a niti samo uzimati. Potreban je balans.

Znam divne osobe koje su samo čisto svjetlo i pozitiva, a u sebi nemaju ništa loše te nikada ne napadaju druge. Međutim, kada im netko napravi nešto nažao, nanese neku nepravdu ili bilo što što ne odobravaju, one promisle, brzo reagiraju i izražavaju svoju emociju u skladu sa svojom najvećom istinom - ne boje se „kazne“ jer su se izrazile za sebe. Znaju da se nitko neće zauzeti za njih, vole sebe i ne daju na sebe. To je izraz ljubavi prema sebi.

Ako odabirete mir da „duhovno“ ne budete u konfliktu, ali u sebi i dalje imate nemir i kaos, tada niste odabrali sebe, nego društvenu „prihvatljivost“. Ako odaberete reći svoju istinu, pa makar to znači da ćete možda biti u konfliktu, recite ju u poštovanju prema sebi i koliko je moguće više u poštovanju prema drugoj osobi, posljedično ćete imati mir u sebi jer ćete osjećati da ste tu sami za sebe, a druga osoba ima priliku naučiti se ubuduće odnositi s više poštovanja prema vama i drugim osobama.

Dakle, ako vas netko napadne, ponekad je bolje pustiti jer se nekad nema smisla objašnjavati s ljudima koji su niže svijesti i na nižoj frekvenciji od vas - osjetit ćete kada je ta situacija. Nasuprot situaciji kada je potrebno zauzeti se za sebe i obraniti se bez obzira na kojoj razini svijesti je osoba u datom trenutku.

Budite usklađeni sa sobom i znat ćete točno kada je koja situacija.

Nikolina Balenović
Privatni album Nikolina Balenović

  PDF vodič „Kako vjerovati svojoj intuiciji“ možete besplatno preuzeti OVDJE.