Naporan rad smatra se glavnim znakom dobrog zaposlenika. Učiti više, pohađati više težih predavanja, raditi više i dobivati vrhunske ocjene znakovi su dobrog učenika, a kasnije i zaposlenika. Rano u životu djeca dobivaju poruku da je uspjeh put do sreće. I roditelji dobivaju poruku da moraju ispuniti živote naše djece - i svoje vlastite - aktivnostima za poboljšanje njihovih umova i tijela.

Međutim, ne stavljamo puno pozitivnog naglaska na mirne, opuštene trenutke. Možda smatramo da je san neophodan, ali mnogi od nas zapravo ne cijene ideju odmora za svoj mozak i tijelo. Istu etiku čak unosimo i u svoje navike spavanja. Umjesto da pronađemo načine da se postupno opustimo, radimo do zadnje minute, a ponekad čak i u krevetu. Istraživanja su pokazala da 1 od 5 ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama svake noći ima problema sa spavanjem, a rezultati uopće ne iznenađuju.

Što ako svaki dan pokušate raditi manje umjesto više?
Sigurno mislite kako bi vas usporavanje i manje činjenja učinilo lijenima ili neučinkovitima. No znanstveni dokazi pokazuju da je prekid rada ključan, ne samo za emocionalno i fizičko zdravlje, već i za našu sposobnost razmišljanja, izvršavanja teških zadataka i produktivnosti. Na primjer, prema istraživačima s klinike Cleveland, 'uzimanje stanki može poboljšati vaše raspoloženje, povećati vašu izvedbu i sposobnost koncentracije i pažnje.'

Drugim riječima, radeći manje, zapravo biste mogli postići više, čak i biti uspješniji u onome što radite. Kako to funkcionira?

Kreativnost potiče stvaralaštvo
David Ogilvy napisao je u svojoj knjizi Confessions of an Advertising Man da je od svog kreativnog osoblja zahtijevao da redovito izlaze iz ureda radi vježbe, vremena u prirodi, te kulturnih i umjetničkih događanja. Mnogo prije nego što smo imali studije koje bi ga poduprle, bio je uvjeren da kreativnost potiče stvaralaštvo.

Korištenje manje truda kako biste bili moćniji ne bi iznenadilo mnoge praktičare svjesnosti. Marc Lesser piše i podučava o svjesnosti izvršne direktore i vođe diljem svijeta. Piše da nam usporavanje i obraćanje pozornosti može pomoći da 'stvorimo produktivan život u kojem se doista osjećamo dobro'. On smatra da ova vrsta promjene stava može eliminirati neka samoporažavajuća ponašanja i da nam to pomaže više uživati u onome što postižemo.

No, kako početi raditi manje u svakodnevnom životu, a ne utjecati na produktivnost i učinkovitost na poslu?

Početi s manje činjenja možete na zaista mnogo različitih načina. Jeste li jedna od onih osoba koja odgovara na nepotrebne mailove iste sekunde? Imate li potrebu obaviti posao za nekoliko dana unaprijed ako ste u mogućnosti? Preuzimate li obaveze radnih kolega čak i kada vas to izričito ne mole? Ne koristite pauze na poslu?

Sve su to obrasci ponašanja koje možete promijeniti, a dovoljno je svaki dan svjesno raditi manje samo 10-15 minuta. Već nakon tjedan dana uvidjet ćete pozitivne promjene. Anksioznost, stres i napadaji panike mogli bi biti manje izraženi, a sasvim je sigurno da ćete biti prisutniji i staloženiji tijekom trenutaka odmora.

Probajte sami - benefiti su različiti
Raditi malo manje ne zahtijeva puno posla, nego samo malu promjenu stava. Moguće je da nitko drugi neće primijetiti da ste napravili bilo kakvu promjenu u vašem ponašanju.

Pokušajte nekoliko dana s određenim promjenama - možda ćete se samo malo opustiti, a možda ćete otkriti da ste ipak postigli malo više, piše Psychology Today.