Psiholozi ističu da je intuicija dobra u rješavanju problema s kojima imate puno iskustva, ali može biti prilično loša u donošenju novih odluka koje vaša podsvijest ne zna, jer uvijek odlučuje na temelju prošlih iskustava.

Intuicija je vrlo sklizak koncept. Njezina se definicija može proširiti tako da uključuje gotovo sve; od urođenog instinkta, stručne prosudbe do velike mudrosti. Ljudi se općenito slažu da se intuicija odnosi na moždani proces u kojem se dolazi do brzog zaključka bez pribjegavanja svjesnom mišljenju. Štoviše, obično se pretpostavlja da ovaj proces crpi informacije iz ogromne memorije uma i postavlja se pitanje možemo li uvijek vjerovati intuiciji.

Nedostaci intuicije
Bruce Henderson, osnivač Boston Consulting Group, možda je to najbolje rekao kada je 1977. intuiciju nazvao 'podsvjesnom integracijom svih iskustava, uvjeta i znanja u životu, uključujući kulturne i emocionalne predrasude tog života.'

Svakako je istina da je um izvrstan procesor informacija - bez njegovog skrivenog toka izračuna bili bismo izgubljeni u ovom svijetu. Ali također je istina, kao što je Henderson natuknuo, da se radi o nesavršenom procesoru. Istraživači su pokazali da je naše razmišljanje podložno raznim pristranostima, predrasudama i pogreškama koje uglavnom djeluju na podsvjesnoj razini - drugim riječima, na razini intuicije.

Veću težinu pridajemo informacijama koje, primjerice, potvrđuju naše pretpostavke i predrasude, a odbacujemo one koje bi ih dovele u pitanje. Također volimo status quo, koji nas navodi na zaključke koji opravdavaju i održavaju trenutnu situaciju, i odbacuju sve što bi nas uznemirilo.

Na nas iracionalno utječu prve informacije koje dobijemo o određenoj temi - one postaju, kako kažu istraživači, 'sidro' koje određuje i iskrivljuje način na koji obrađujemo sve naknadne informacije.

Najopasniji od ovih nedostataka kada je u pitanju intuicija je naša duboko ukorijenjena potreba da vidimo obrasce. Čini se da dobro dokumentirana sposobnost uma da prepoznaje obrasce leži u samoj srži intuicije kako mozak sintetizira informacije iz prošlosti i koristi ih za razumijevanje sadašnjosti i predviđanje budućnosti, ali to nas može dovesti u nevolju.

Istraživači su pokazali da je naša nesvjesna želja za prepoznavanjem uzoraka toliko jaka da ih rutinski opažamo tamo gdje zapravo ne postoje. Kada se suočimo s novim fenomenom, naš mozak ga pokušava kategorizirati na temelju naših prethodnih iskustava, kako bi ga uklopio u jedan od obrazaca pohranjenih u našim sjećanjima. Problem je u tome što pri prilagodbi neizbježno filtriramo upravo ono što fenomen čini novim i žurimo reciklirati rješenja iz prošlosti.

Što je situacija kompliciranija i kompleksnija, intuicija postaje sve varljivija. U doista kaotičnom okruženju, posljednja stvar koju želite učiniti je pokušati upotrijebiti intuiciju.

Kada nije dobra ideja slijediti svoju intuiciju?
Ako smo pod stresom, uzrujani, tjeskobni, rastreseni, onda sigurno nismo u dobrom kontaktu sami sa sobom i nemamo pristup intuiciji ili lažnu intuiciju možemo osjetiti samo na temelju naše podsvijesti. Zbog toga je važno uzeti u obzir savjete i mišljenja drugih prilikom donošenja odluka. Intuicija vam može pružiti vrijedne uvide, ali također je važno razmotriti potencijalne posljedice svojih postupaka i odvagnuti ih u odnosu na svoje vrijednosti i ciljeve.

Uvijek je dobra ideja prikupiti što više informacija i razmisliti o svojoj odluci prije nego što nešto poduzmete. Također, može biti korisno razgovarati sa profesionalcem ili prijateljem od povjerenja za dodatnu perspektivu.

Ponekad intuicija nije pravi odgovor, ali razmislite realno o mogućim ishodima kako biste donijeli mudre odluke koje nećete požaliti.
Suština je da ako nismo u kontaktu sa sobom, sa svojim tijelom, ne možemo biti u kontaktu sa svojom intuicijom. Problem je u tome što toga obično nismo ni svjesni i često vjerujemo lažnoj intuiciji temeljenoj na našoj podsvijesti i prošlim iskustvima - uključujući i traume.

Izvor: Sensa.mondo.rs