Lako je zamisliti alternativnu verziju života. Sve ono što možete, čemu se nadate i što vam je uistinu neophodno kako biste živjeli živjet koji zaslužujete. No, promjena ne nastaje bez utjecaja koje sami trebate početi primjenjivati. Ona je postupan proces i u redu je poduzimati male korake. Budite strpljivi sa sobom, ostanite predani svojim ciljevima i slavite svoj napredak duž puta. Ne znate li odakle krenuti, ovdje smo za vas.

VIZUALIZACIJA

Baš kao kada razmišljate o nekom drugom ja. Definirajte tu osobu. Odredite njezine snage i ono što vas motivira da dostignete razinu preobrazbe i postanete ona. Koje su razlike između vas i kako ih premostiti? Koje vještine i osobine trebate početi nanovo izgrađivati? Zamislite i okruženje u kojemu se nalazite. Zapišite sve misli. To je osnovni korak, zapis ciljeva koji vas svakodnevno podsjeća na ono čemu težite.

Kako biste ih jasnije definirali razbijte veće ciljeve na manje, upravljive korake, a koristeći SMART kriterije (Specifično, Mjerljivo, Ostvarivo, Relevantno, Vremenski ograničeno).

Specifično: Ciljevi moraju biti jasni, nikako dvosmisleni. Za njih je potrebno odrediti stvarne, iskrene potrebe i kroz njih definirati.
Mjerljivo: Ciljevi bi trebali biti mjerljivi kako bi vam omogućili praćenje napretka i kako biste znali kada ste ih zapravo postigli.
Ostvarivo: Ključno je ostati realan. Ne trebate se sputavati, ali trebate djelovati u skladu onoga što vam prilike dopuštaju. Počnite od uistinu potencijalno ostvarivih ciljeva i ne žurite.
Relevantno: Postizanje ciljeva treba omogućiti otvaranje novih, dati vam prostor i širinu kako biste se dodatno gradili stoga ih kontinuirano usklađujte, povezujte.
Vremenski ograničeno: Realizacija određenog cilja treba imati vremenski okvir. Time ćete se ujedno i motivirati.

RAZVIJANJE ZDRAVIH NAVIKA

Izađite iz zone komfora i identificirajte one rutine koje već pridonose vašim ciljevima i dobrobiti te one za koje znate kako vam nedostaju pa ih inkorporirajte u život. Vrijeme i nedostatak istog ne koristite kao izgovor već se umjesto njega stavite u poziciju kontrole i na prvo mjesto. Odlučite li se na neku novu aktivnost, koja vam je nedostajala u životu zadajte si ju kao obavezu upravo zato što od nje dobivate korist. Ona treba postati ne ono na što trošite vrijeme već izbor zbog vlastite dobrobiti. Zadatak koji vas ispunjava i koji se ne preskače. Male, dosljedne promjene mogu imati veliki utjecaj tijekom vremena.

Prihvatite mentalni sklop rasta. Gledajte izazove kao prilike za učenje i razvoj. Neprestano se obrazujte, bilo putem formalnog obrazovanja, čitanja ili drugih oblika učenja.

Prihvatite nove doživljaje i izazove. Korak izvan zone komfora može dovesti do osobnog rasta. Suočavajte se s strahovima i neizvjesnostima kroz mentalitet učenja i otpornosti.

ORGANIZACIJA VREMENA

Organizirajte svoje vrijeme učinkovito. Priorizirajte zadatke na temelju važnosti i rokova. Razbijte veće zadatke na manje, upravljive korake.

Upitajte se kada ste najproduktivniji i rasporedite najizazovnije zadatke tijekom tih vremena. Uzmite u obzir ritam svog dana i prilagodite raspored prema svojim energetskim razinama. Sjetite se uzeti pauzu. Zdravo je predahnuti, istegnuti se, odmaknuti.

Istražite različite tehnike upravljanja vremenom, poput tehnike Pomodoro ili tehnika prioriteta. Pronađite onu koja najbolje odgovara vašem radnom stilu.

TRAŽENJE PODRŠKE

Podijelite svoje ciljeve s prijateljima, obitelji ili grupom podrške. Time ćete se ohrabriti i osjećati odgovornost prema ostvarivanju ciljeva. Zamolite one najbliže da vas, kada vam nedostaje motivacije, podsjete zašto vam je potrebno mijenjati trenutnu situaciju, zašto ste uistinu krenuli s unošenjem promjena. Dopustite im da vas podupiru i ne sramite se potražiti pomoć, čak i stručnu, poput terapeuta ili životnog trenera.

Ne zaboravite cijeniti pozitivne aspekte života i budite zahvalni na njima. Ako je potrebno, zapisujte ih. Njegujte ih, kako biste se u najtežim trenutcima na njih oslonili. Oni su vaša snaga.