Mikhail Litvak, svjetski poznati psihoterapeut i psiholog, ostavio je neizbrisiv trag u životima mnogih ljudi. Autor je nekoliko bestselera i smatrao je da je svaki čovjek rođen da bude sretan, a da sreća te osobni i profesionalni uspjeh uvelike ovise o tome kako čovjek odluči živjeti. Dok nastavljamo tražiti odgovor na pitanje "Kako biti sretan?", ostavština Mikhaila Litvaka ostaje vodič kroz život za one koji traže smisao i odgovore na svoja pitanja.

10 odgovora na pitanje "Kako biti sretan?"

1. Ne postajete odrasla osoba kada se prestanete zabavljati. Odrasla osoba postajete kada preuzmete punu odgovornost za svoj život.

2. Onaj tko te voli doprinosi tvom razvoju, onaj tko te ne voli usporava te.

Iskrena ljubav i podrška od nekoga mogu igrati važnu ulogu u osobnom rastu i razvoju osobe. Osoba koja vas voli željet će vam samo najbolje i neće kočiti vašu sreću i razvoj.

3. Nezrela osoba često zna, ali ne zna kako. Zrela osoba ne samo da zna, nego i zna kako. Dakle, nezrela osoba kritizira, a zrela osoba to radi.

4. Ugodno je komunicirati s prijateljima, ali je korisno komunicirati s neprijateljima.

Vrlo često su naši neprijatelji ti koji nam otvore oči na naše nedostatke i „udare“ na najbolnije mjesto na koje trebamo obratiti pažnju. U našim životima nema nepotrebnih ljudi, a čak i oni koje smatramo neprijateljima daju nam iskustvo i životne lekcije.

5. Svoju sreću morate dijeliti s prijateljima, pa čak i s neprijateljima. Vaši prijatelji će biti sretni, a vaši neprijatelji bijesni.

6. Mnogo je razloga koji koče sreću, ali tri su glavna – strah, zavist i krivnja. 

Strah, zavist i krivnja najveće su prepreke za postizanje sreće. Javljaju se u nama i onemogućuju nam donositi ispravne odluke, koristiti nove prilike, uživati u životu i dovode nas do obezvrjeđivanja i kritiziranja samih sebe.

7. Radi što želiš i ne pitaj za dopuštenje.

Preuzmite inicijativu, slijedite svoje želje, nemojte stalno tražiti odobravanje od drugih. Ljudi će vas uvijek odvraćati od promjena u životu, slušajte samo sebe i svoje srce.

8. Ono što mnogi roditelji i odgajatelji ne znaju je da je čovjekov put određen njegovim sposobnostima. Ne ometajte svoje dijete i ono će samo pronaći pravi put!

Nemojte svaljivati svoja očekivanja i ambicije na svoje dijete, već ga pustite da pronađe svoj put u životu, dajte mu priliku da griješi, uči životne lekcije, razvija svoje sposobnosti i interese. To je jedini način da mu pomognete da bude sretan.

9. Ako želite nekome nešto dokazati, to znači da živite za tu osobu. Ako živite za sebe, onda ne trebate nikome ništa dokazivati. Ako želite biti sretni, prestanite dokazivati da ste u pravu.

10. Postoji samo jedan valjan razlog za prekid veze i napuštanje posla – nemogućnost osobnog rasta u trenutnim uvjetima.

Izvor: Sensa.mondo.rs