Krizne situacije uglavnom je nemoguće izbjeći tijekom života. Manje ili veće krize događaju se svima u sasvim različitim životnim okolnostima i situacijama. Dok neki od nas teška vremena napuštaju neokrnjeni, drugima je potreban duži period kako bi postigli unutarnji mir i vratili se na staro. 

Psihologinja Lisa Aspinwall sa Sveučilišta Maryland primjećuje da oni koji predviđaju krize mogu smanjiti njihov utjecaj, pa čak ih i spriječiti. Ona ovaj pristup naziva proaktivno suočavanje i opisuje 5 koraka za uočavanje olujnih oblaka na horizontu, navodi Psychology Today.

1. Mislite unaprijed

Ako mislite unaprijed, uštedjet ćete vrijeme, sklopiti prijateljstava na koje se kasnije možete osloniti i brinuti se za svoje zdravlje kako biste bili dovoljno jaki za nositi se sa životnim nedaćama.

2. Budite spremni suočiti se s lošim vijestima

Nije važno koliko je jak vaš optimističan pogled na svijet, u svakome trenutku biste trebali biti svjesni mogućnosti suočavanja s lošim vijestima.

3. Pažljivo procijenite potencijalni problem

Pažljivost je vrlina koju trebate njegovati. Kontraproduktivno je u svakoj situaciji vidjeti problem, ali potrebno je skinuti ružičaste naočale i ne biti naivan.

4. Vježbajte predviđanje

Pametne strategije suočavanja uče se od ranog djetinjstva unutar obitelji. Ona predlaže da svom djetetu dopustite predvidjeti nadolazeće događaje i pripremiti se za njih – npr. zajedno kupite pribor za novu školsku godinu mjesec dana unaprijed ili tijekom vikenda sudjelujte u planiranju jelovnika.

5. Poslušajte povratne informacije

Kada se nađete u teškoj situaciji, razgovarajte s ljudima koji su je ranije iskusili o mogućim načinima prevladavanja krize. Savjeti iskusnijih bit će vam od velikog značaja.