Ikigai je japanski koncept za kojim smo u određenim trenutcima svi bili u potrazi, a riječ je o razlogu postojanja ili životnoj svrsi. Sam termin korijene vuče s japanskog otoka Okinawe, poznatog po dugovječnosti. 

Intuitivno je ikigai moguće spoznati razumijevanjem vlastitoga sebstva, osobnih motiva i pokretača prisutnih u našoj svakodnevici. Od trenutka kada se probudimo do onoga prije nego što zaspemo sve nas vodi posebna energija - samo je jedna sila u svakome najizraženija. No, kako pronaći to nešto toliko specifično vezano za nas da bismo ga mogli nazvati životnom svrhom?

Odgovor se krije u 4 najvažnija pitanja koja si svatko od nas treba postaviti, a rješenje se nalazi u njihovom sjecištu. Neki dugo vremena tragaju za pronalaskom životne svrhe, a drugi izgledaju kao da su je znali oduvijek. I dok će se ponekad naši prioriteti, pa samim time i svrha, mijenjati, bit će i dana kada će ona biti konstantna.

Bez obzira koliko ste sigurni u to što je vaša životna svrha, s vremena na vrijeme je korisno preispitati vlastita uvjerenja. Postavite si 4 pitanja na koja upućuje japanski koncept, a tamo gdje se preklope krije se i vaš ikigai:

1. U čemu smo dobri?

Ono u čemu smo istinski dobri naš je životni poziv. Nije neuobičajeno da ste ga otkrili još u ranom djetinjstvu, a kasnije samo razvili i prilagodili okolnostima. To je vještina koja prirodno leži u vama, a toga su svjesni i drugi oko vas.

2. Što volimo?

Bez obzira čime se bavite i za što ste se školovali, važno je znati što je vaša strast i u vama budi ljubav. To ne mora biti nešto čime se trenutno bavite u životu niti nešto što je povezano s vašom sadašnjošću, ali bez obzira na okolnosti uvijek je prisutno u vašoj duši.

3. Što je svijetu potrebno?

Moralno dobro koje nadilazi vaše osobne potrebe i želje potrebno je svijetu oko vas. Ovo je ona stvar koja nudi korist većem broju duša od nas samih. Razmislite što je to najbolje od vas, a nudi potencijal za šire dobro.

4. Na čemu možemo zaraditi?

Ovaj koncept itekako se može uvrstiti u svakodnevni životni ritam gdje su materijalna sredstva nužna za preživljavanje. Važno je da ste kreativni, proaktivni i neustrašivi kada razmišljate o povezanosti mogućnosti zarade i onoga što na neki način volite.

Budite otvorena uma i bez unaprijed određenih očekivanja razmislite u čemu se odgovori na ova 4 pitanja preklapaju. U njihovome sjecištu otkrit ćete vlastiti ikigai - zapamtite da nikada nije ni prekasno ni prerano preokrenuti vlastiti život i krenuti u novome smjeru!

IKIGAI IG feed.jpg
Sensa