Afirmacijama samo dajte vremena

Ona nije iscjeliteljica, kaže. Ona je osoba koja pomaže drugima da shvate koliko su divni, da otkriju svoju moć i s puta uklone sve ono što im smeta da ostvare puni potencijal. Ipak, Louise Hay iscijelila je mnoge živote, počevši od svog, ranjenog incestom, zlostavljanjem u braku i na kraju teškom malignom bolešću.

Louise je u sebi pronašla snagu, moć da sve preokrene, da se od svega očisti i potpuno promijeni svoj život. "Treba vremena da bi sjeme izraslo u biljku", kaže. "Isto je i s pozitivnim izjavama – potrebno je neko vrijeme od prve izjave do krajnje demonstracije. Budite strpljivi!", savjetuje žena koja više od dvadeset pet godina pomaže drugima da otkriju i primijene puni potencijal vlastitih stvaralačkih moći radi osobnog napretka i samoiscjeljenja.

Louise Hay svoje učenje bazirano na afirmacijama prenosi na jednostavan i razumljiv način. Kada izgovorite pozitivnu izjavu, kako nas uči Louise, podsvijesti poručujete: "Preuzimam odgovornost. Svjestan sam da mogu nešto promijeniti." Za Louise su vrata znanja uvijek otvorena, a spremna je i drugima pokazati ključ ako zbog života na kakav su pristali zaborave živjeti onako kako bi željeli...

Louise Hay: Odmah zavolite sebe!

Koju afirmaciju o sadašnjem trenut­ku i životu u miru biste izdvo­jili kao najvažniju?
Vjerujem da najprije trebamo voljeti sebe. Tek onda smo sposobni voljeti sve druge i sve drugo. Ovo su neke od mojih omiljenih afirmacija koje me uvijek vraćaju u sadašnji trenutak:
"Ja sam jedina sila u svom svijetu i ja stvaram miran život ispunjen ljubavlju i srećom."
"Volim sebe ovakvu kakva sam."
"Ja sam biće od energije i u potpunosti uživam u životu."
"Život me voli i ja volim život."
"Moć je uvijek u sadašnjem trenutku."

Iz vašeg iskustva, koja je najdjelotvornija metoda koja može pomoći ljudima da se trgnu i vide svoj život lijepim, bez obzira na to što im se dogodilo?
Ja svakog jutra kada se probudim stavim jednu nogu ispred druge, jednostavno. Otkad sam kročila na duhovni put, moj se život promijenio nabolje. Kada sam počela raditi s drugima i vidjela kako se njihovi stavovi o zdravlju mijenjaju (ili o ljubavi, životu, novcu, samopouzdanju...), znala sam da je to uspješna filozofija – kada promijenite misli, promijenit ćete život. To je djelovalo u mom životu. Nikada nisam završila školu, nemam nikakve poslovne vještine, a danas sam osnivačica najuspješnije izdavačke kuće za knjige samopomoći u svijetu! U samom pitanju ste napisali sjajnu afirmaciju: Budim se i vidim svoj život lijepim. Prošlost je gotova i iza mene. Danas je novi dan. Prestanite govoriti sebi da to ne djeluje. Prestanite govoriti sebi da niste lijepi. Obratite pozornost na to koliko ste puta dnevno pričali o lošim stvarima. Prestanite kritizirati i počnite poštovati sebe.

Louise Hay: Ako vjrujete u nešto, to će se ostvariti

Nakon što ste promijenili svoj život i pridonijeli promjeni milijuna života širom svijeta, kakvoj sljedećoj promjeni se nadate ili je priželjkujete?
Zaista želim da ljudi shvate koliko je važno što unose u tijelo. Pravilna prehrana i zdrava hrana ključ su dugog i sretnog života. To govorim već desetljećima! Iskreno vjerujem da hrana mijenja način razmišljanja i doživljavanja života. Pokušajte iz prehrane izbaciti mliječne proizvode (mlijeko, jogurt, sir, maslac) i 'bijelu hranu' (šećer, rižu, tjesteninu, krumpir) samo mjesec dana i vidjet ćete kako ćete se osjećati. Rezultati će vas iznenaditi!

Tko je vaš najznačajniji učitelj?
Bilo ih je mnogo na mom putu, ali moram izdvojiti Emmeta Foxa i dr. Christiane Northrup. Dr. Northrup je inspiracija posebno ženama kad je riječ o našem odnosu prema tijelu. A sve što je Emmet Fox napisao je veoma moćno.

Najbolji savjet koji ste dobili?
Promijenite misli i promijenit ćete život! Završila bih najmoćnijom afirmacijom: "Život me voli. Samo dobro je preda mnom. Sve je u redu."