Život je neprekidan slijed uspona i padova, dobrih i manje dobrih trenutaka, dosezanja ciljeva i naglih rušenja, bas kao u igrici Tetris iz mojih mlađih dana. Slažeš, slažeš, i odjednom posloženi redovi nestanu, kao da ih nikad nije ni bilo i sve ispočetka. Ponekad je taj početak samo nastavak neke životne priče otprije započete i kockice se slažu kao namještene i s lakoćom stvaraju savršeno organizirani sustav koji izgleda da nema greške.

No, ponekad se uz svo znanje i iskustvo koje imamo dogodi da stvari jednostavno ne sjedaju na svoje mjesto. Ruše se kao začarane i sve naizgled propada, pa čak i ono u čemu smo imali najveće šanse za uspjeh, najbolje izglede i najsnažnije iskustvo. To me odmah podsjetilo na jedan od Murphyjevih zakona koji kaže: “Ako postoji mogućnost da više stvari pođe naopako, poći će naopako ona koja će prouzročiti najveću štetu.”

U najgorem slučaju, to što prouzrokuje najveću štetu za sobom će u vrtlog padova i promašaja povući još bar par stvari i situacija koje izgledaju kao da će nad dokrajčiti. Rekao bi spomenuti Murphy na to: “Smiješi se… sutra će biti gore!”

Iako nam to nije drago čuti, i fizika sa svojim drugim zakonom termodinamike i danas već opće poznatom entropijom ide u korist potvrde Murphyjeve teze. Naime, kako je znanstveno dokazano, entropiju možemo interpretirati kao mjeru nereda u sustavu. Drugi zakon termodinamike možemo formulirati posve u skladu sa svakodnevnim iskustvom: nered (spontano i u zatvorenom sustavu) s vremenom može samo rasti.

No, ima li lijeka tome i može li se taj začarani niz nekako zaustaviti? Rekla bih da može, a recept za to je vrlo jednostavan: “Pustite da ide!” Da, kako god grozno zvučalo, jednostavno pustite! Kamen koji se krenuo kotrljati s brda nećete zaustaviti budete li na polovici brda podmetnuli leđa, nego će vas pregaziti – a isto je i u životu. Pametni jesmo, ali zakoni univerzuma moćniji su od nas.

Dakle, cijeli recept za zaustavljanje Murphyjevog zakona glasi:

  • Pusti neka stvari teku
  • Ne opiri se promjeni koja dolazi
  • Umjesto u otpor, daj se u promatranje i proučavanje što možeš naučiti
  • Osjeti poniznost pred veličinom i snagom univerzuma
  • Zahvali na lekciji
  • Ustraj u snazi i nađi nešto pozitivno u svemu što se događa
  • Vizualiziraj uporno buduće pozitivne prizore
  • Budi strpljiv

Ponekad baš onda kada otpustimo kontrolu i želju za načinom izvedbe nečeg, ispadne puno bolje za nas. Svakim danom mi to postaje lakše za razumjeti, jer kako smo misaona bića, logika stvari nam govori da možemo zamišljati samo iz već poznatih scenarija. Sve ono što nismo mogli zamisliti - ne možemo ni ostvariti. Zato je valjda potrebno naučiti pustiti, otpustiti i dati toj nekoj višoj sili da budemo njome vođeni.

Sve emocije i unutarnji doživljaji, naše nade i vizije koje možemo zamisliti barem djelomično, postaju dio našeg vjerovanja. Živimo u uvjerenju da postoji nešto ili netko tamo, izvan nas, tko bolje razumije naše potrebe. Sigurna sam da ćemo to jednog dana stvarno doživjeti. Možda ćemo čak pronaći načine da prekršimo Murphya i njegove zakone!