Granica između radnoga tjedna i vremena za odmor u Švedskoj se naziva fredagsmys. Ovaj se termin u švedskim medijima pojavio tijekom 90-ih godina prošloga stoljeća, a kasnije je proširio svoj značaj i sveobuhvatnost. Zapravo, moguće je kako i ne postoje dvije iste definicije onoga što on podrazumijeva, jer za svakog pojedinca kraj radnoga tjedna i početak vikenda znači nešto drugo. Ipak, čak i ako ga ne slave svi na jednak način, ipak je nešto u suštini svima zajedničko - potreba za odmorom i vremenom provedenim s najbližima.

Važnost preusmjeravanja pažnje na osobne potrebe

Dnevno zadovoljavamo različite ciljeve, kao što su npr. poslovni, ljubavni ili prijateljski. No, zapitamo li se ponekad što je s našim osobnim potrebama i kada smo nešto napravili samo za sebe? Šveđani su osmislili posebne termine koji označavaju dane ili situacije kada bismo se trebali posvetiti sebi i onome što nas ispunjava, a jedan od njih upravo je i fredagsmys - 'ugodan petak'.

Ugodan petak je dan koji označava prijelaz od radnog tjedna na vrijeme za odmor, a svatko ga provodi onako kako mu najviše odgovara. Uglavnom je ovaj dan rezerviran za ugodno i mirno druženje s obitelji ili prijateljima, ali mnogi mladi se tada odlučuju za odlazak u restoran ili bar. Nije važno što ćete točno raditi taj dan, kao ni to s kime ćete ga provesti, bitno je jedino maknuti fokus s posla i radnih zadataka.

Odmor nije samo potreban, nego je i nužan

S obzirom na to da živimo u svijetu koji kao da slavi umor od posla i prekovremeni rad, odmor je postao gotovo pogrdan termin. No, koliko je to uopće istina? Rad i svakodnevne obaveze troše našu energiju, a redoviti odmor omogućuje tijelu i umu oporaviti se i napuniti novom energijom, što nam pomaže biti produktivniji kada se vratimo poslu.

Odmor je važan i za održavanje ravnoteže između profesionalnog i privatnog života, a dobar balans doprinosi dugoročnom zadovoljstvu i sreći. I upravo zato - odmarajmo se kako bismo postigli veće zadovoljstvo u životu!

Kako provesti fredagsmys na najbolji način?

Bit fredagsmysa je stvoriti ugodno okruženje koje potiče zajedništvo i opuštanje nakon radnog tjedna. Važno je prilagoditi aktivnosti vlastitim preferencijama i uživati u vremenu provedenom s voljenima. Iako gotovo svi prakticiraju 'ugodan petak', ne rade to na isti način, a dan prilagođavaju samo sebi i svojim potrebama.

Dobar obrok, društvene igre i gledanje najdražeg filma samo su neke od opcija kojima se možete prilagoditi. Većina ljudi ovaj dan provodi uz uzak krug obitelji ili prijatelja, ali postoje pojedinci koji će se prije odlučiti za dan bez ikoga proveden u sauni ili prirodi. Naravno, tu su i oni kojima nakon radnog tjedna treba zabava i veliko društvo pa je i to jedna od mogućnosti slavljenja fredagsmysa - odvažite se i svjesno uživajte u 'ugodnom petku' baš onako kako to vi želite!