Sigmund Freud znao je čarobnu riječ koja rješava sve probleme: Zaštite se od onih koji vam pokušavaju oduzeti moć

Život nije jednostavan niti je moguće u odnosima sa svakom osobom koja u njega ulazi ostvariti iskren, ugodan kontakt. Neki si daju veće slobode no što bi smjeli i narušavaju osobne granice. No, postoji neobičan, ali efektan način pružanja otpora

Meg Aghamyan / Unsplash

Poznato je kako je i sam Freud vjerovao kako smo u stanju pokazati čitav rang emocija, a koje je jasno u određenim situacijama i teško kontrolirati. Ponekad i iz najuljudnijih pojedinaca izađe na vidjelo strana koja nije ugodna. U određenom trenutku ljudi znaju biti grubi, otresiti... ispuštaju iz sebe negativnost. Uostalom, sasvim je prirodno reagirati i tako. No, za one u njihovoj okolini to može djelovati kao napad na njihovu osobnost i vrijednosti.

Tada dolazi do ulaska u poziciju oštećenog, uvrijeđenog, povrijeđenog i često je teško znati kako ispravno reagirati. Prvotno je, naravno, bitno sagledati situaciju. Mnoštvo je činjenica i akcija koje su ju mogle izazvati. Stoga im se, prije uzvrata riječima, valja na trenutak posvetiti i staviti se u poziciju onog tko vas je upravo možda verbalno izvrijeđao, a potom i znati kako postupiti.

Sigmund Freud smatrao je kako jake ličnosti ne preuzimaju teret izjava drugih već shvaćaju kako je vrijeđanje samo potreba da se frustracije na određeni način prenesu na druge koji ih potom osjećaju, a to svakako treba izbjegavati. Najbolje je u takvim situacijama pokušati izbjeći konflikt, a odgovor na kako to učiniti leži u samo jednoj riječi.

Da. Da, prihvaćam situaciju. Da, pokušavam razumjeti tvoje stanje. Da, uviđam tvoje trenutno mišljenje i da – mogu zadržati snagu volje koja mi omogućuje da se ne dam uvući u raspravu koja ne vodi ikamo niti je konstruktivna. Vrlo jednostavno, a efektno.

Riječ „da“ oduzima moć koju povrijeđena osoba, a istovremeno i osoba koja vrijeđa posjeduje u trenutku u kojemu svoje probleme izbacuje kao formu agresije prema drugome. Daje jedan trenutak slobode u kojemu se ritam i način komunikacije ima priliku primiriti. Razviti u drugom smjeru, uz drugi ton razgovora.

Time se udaljuje od same uvrijede. Ona gubi na vrijednosti, a otvara put prema pokušaju uviđanja onoga što je rečeno s obje strane. Prvenstveno osobi koju se pokušalo uvrijediti daje priliku razjasniti si imaju li te riječi ikakvu težinu i mogućnost konstruktivnog djelovanja. A zatim, ono još važnije, nudi se spoznaja i potvrda vlastitog samopoštovanja.

Činjenica koja daje naglasiti koliko ste svjesni vlastitog postojanja, nesavršenosti koje vas čine cjelovitom osobom. Prisjetite se toga i u trenutcima kad si sami nešto predbacujete, kada se sumnja uvuče u vaše misli. Potvrdite ju, jer tek tada imate priliku sagledati sebe i svijet iz druge perspektive. U konačnici, izgovorom tog jednostavnog „da“ rasvijetlit će i odnos u kojemu si netko dopušta vrijeđati vas i dati vam odgovor na pitanje vrijedite li više sami, nego u takvom društvu?