Kakav osobni razvoj? Nije mi bio ni na kraj pameti. Prvi intervju imala sam upravo za Sensu. O svojoj transformaciji. Potom poziv na Sensa dan pa kolumna. Postoji tu tajna veza. Sensa je moj izlaz iz zone komfora. I ove godine na Sensa danu sam napravila taj iskorak.

Moj um voli intelektualizirati i tu sam svoj na svome. U biti, to područje stvara mi dojam sigurnosti. To su vode u kojima lako plivam, jer prepune su činjenica i ne mogu biti ismijana. Kad se opustim i dopustim sebi kreaciju, ono što izlazi iz mene povezano je s osjetilima, osjećajima, doživljajem u tijelu.

Tako je nastala i radionica naziva „Ženski krug iscjeljenja energije“. Iz moje potrebe da se odmaknem od samonametnute strukture i standarda. Otvorene radionice posebno su mi zanimljive jer nikada ne znam koliko ljudi će sudjelovati niti tko su oni. Koje teme nose u sebi, koliko su otvoreni... Svaki put unutar mene događa se cijeli splet emocija. Uzbuđenje, strah, kontrola, radost. Zidovi oko mene se podižu i sputavaju.

Okupili smo se na livadi ispod krošnji stabala. Okupani suncem iza oblaka i prekrasnom muzikom koju nam je priroda stvarala. Kada smo sjeli u krug, pogledala sam grupu. Da je doživim i osjetim. Raznolikost u godinama je prvo što sam uočila. Od 8 do 80. Muškarci i žene. Predivno.

Meditacija za početak. Zadatak je bio pronaći misao koja nas prati, smeta, žulja te locirati gdje je osjećamo u tijelu. Lica, položaj tijela, disanje sudionika se izmjenjivalo kako je proces tekao. Osim njenog. U jednom trenutku otvorila je oči, pogledala me i potom počela upijati ljepote oko nje. Svjetlost kako se probija kroz krošnje. Osjećala je povjetarac na licu, nosnice su joj se širile, upijala je mirise prirode koja nas je okruživala. Dok su drugi imali fokus na svoj unutarnji doživljaj problema koji ih zaokuplja, ona je bila tu. Prisutna u trenutku. Doživljavala i proživljavala svaki trenutak svim svojim čulima. Sa svakim se igrala i radoznalo mu prilazila. Svaki je za nju je bio neponovljiv i drugačiji. Ona je tada meni ispred očiju živjela prisutnost.

Kako se vježba približavala kraju, oni koji su željeli, izgovorili su svoj doživljaj iz meditacije. Zanimljivo im je bilo kako je misao u njihovom umu imala jednu kvalitetu, dok se ona u tijelu manifestirala na sasvim drugačiji način. Nije bila toliko intenzivna i snažna koliko su mislili. Ona je samo nježno slegla ramenima. Njene oči sjale su posebnim sjajem.

Ritualni kakao, potom i TRE. Sve je upijala i isprobavala upravo onom dječjom radošću. Bez procjene, analiziranja, propitkivanja. Imala sam priliku gledati majstoricu življenja života u prisutnosti. Ona je to stekla svojim godinama i mudrošću. Kako je rekla na kraju: "Osjećam radost. Uvijek sam bila radosna, govorili su mi da širim radost." Tako sam je i ja vidjela i doživjela. Svaki od sudionika učinio je za mene ovu radionicu nezaboravnom, a njoj želim se zahvaliti jer mi je nesvjesno dala najveći dar i bila zrcalo.

Koliko god mi bježali i fokusirali se na stvari za koje mislimo da su nam tada bitne – neki problemi, ciljevi, planovi, težnje, želje – doći će vrijeme kada ih možemo doživljavati na sasvim drugačiji način. Kada ih možemo promatrati s mjesta mira u sebi. Tada oni dobivaju drugačiju kvalitetu. To znanje stječemo iskustvom, učenjem iz iskustva i promatranjem. Život i godine kako prolaze nas uče tomu, ako želimo naučiti. Ne moraju proći godine našeg života. Ne moramo imati iskustva iz kojih učimo. Možemo sebe zapitati: "Što ja mogu učiniti danas? Što mi je potrebno da gledam na svijet i situacije koje mi ulaze u život iz mjesta radosti i mira u sebi? Na koji način to mogu raditi svakodnevno i dosljedno?”

Kroz promišljanja i iskustva poput ovih, možemo učiti promatrati svijet iz mjesta mira u sebi. Tako naši problemi i izazovi dobivaju novu kvalitetu – postaju prilike za rast i unutarnju transformaciju. Pozivam te da i ti pronađeš svoj put do mira i radosti, da istražiš svoj unutarnji svijet i svakodnevno njeguješ prisutnost u svakom trenutku.

Vježba: Povezivanje s Trenutkom

Trajanje: 10-15 minuta

Upute:

  • Pronađi mirno mjesto: Sjedni ili lezi na mjesto gdje se osjećaš ugodno i gdje te nitko neće ometati. Može to biti tvoj omiljeni kutak u stanu, park ili livada.
  • Udahni duboko: Zatvori oči i duboko udahni kroz nos, zadržavajući dah nekoliko sekundi, a zatim polako izdahni kroz usta. Ponovi ovo tri puta, fokusirajući se na svaki dah.
  • Skeniraj tijelo: Počni od vrha glave i polako se spuštaj do stopala, obraćajući pažnju na svaki dio tijela. Primijeti kako se osjećaš, bez prosuđivanja. Ako primijetiš napetost, pokušaj svjesno opustiti taj dio tijela.
  • Obrati pažnju na misli: Pusti da tvoje misli dolaze i odlaze bez zadržavanja na njima. Ako primijetiš da te neka misao zaokuplja, priznaj je i nježno je pusti.
  • Usmjeri pažnju na osjetila: Otvori oči i obrati pažnju na okolinu. Što vidiš? Koje boje, oblike i teksture primjećuješ? Zatvori oči i osluškuj zvukove oko sebe. Koje zvukove čuješ? Primijeti mirise u zraku. Kakvi su? Osjeti povjetarac na koži ili dodir zemlje pod nogama.
  • Pronađi jednu misao: Prisjeti se misli koja te često prati i primijeti gdje je osjećaš u tijelu. Udahni duboko i s izdahom zamisli kako ta misao napušta tvoje tijelo, ostavljajući te opuštenim i mirnim.
  • Završetak: Na kraju vježbe, ponovno se fokusiraj na disanje. Polako otvori oči, istegni se i vrati se u sadašnji trenutak, noseći sa sobom osjećaj mira i prisutnosti.

Dnevni izazov: Pokušaj svakodnevno odvojiti 10 minuta za ovu vježbu. Promatraj kako se tvoj doživljaj svijeta mijenja kada mu pristupaš iz mjesta radosti i mira.

Dijeli svoje iskustvo: Podijeli s nama kako ti je ova vježba pomogla. Što si primijetila? Kako se osjećaš nakon vježbe? Rado bismo čuli tvoje dojmove i iskustva.