Kako biste svladali umijeće samopouzdanja, dobro je imati nekoliko "alata" na raspolaganju. Lisa Bilyeu, voditeljica nekoliko televizijskih i radijskih emisija, za mbg otkrila je 5 alata za brzinsko iskorjenjivanje nesigurnosti, posebno ako vas muči strah od javnog nastupa.

1. Samo recite da

Prvi je korak prihvatiti svaku priliku ili zadatak koji vam se nađu na putu. Može biti teško, a ako čekate da se osjećate samouvjereno prije nego što pristanete, vjerojatno ćete se načekati. "Bilo me strah prihvatiti bilo kakvu ponudu pa sam imala pravilo: Reći ću 'da' sljedećoj osobi koja mi se javi", otkrila je Bilyeu. Možete se pozabaviti svim neugodnim osjećajima kasnije, ali pokušajte previše ne razmišljati o emocijama tijekom donošenja odluke. "Već ste rekli 'da' i sada se možete nositi s panikom", napominje stručnjakinja za javni govor.

2. Pronađite svoju pjesmu

Ne podcjenjujte moć glazbe. “Glazba ima sposobnost promijeniti naše emocije”, kaže Bilyeu. Određene pjesme mogu pomoći u smirivanju tjeskobe, dok vas druge mogu učiniti produktivnijima. Prema Bilyeu, važno je pronaći određene pjesme koje vas motiviraju. Koja je vaša omiljena pjesma koja vam odmah podiže raspoloženje? Pustite ju kada se osjećate nesigurno ili uoči nekog važnog zadatka.

3. Odjeća je važna

Baš kao što glazba može utjecati na vaše emocije, određeni vizualni podražaji mogu vam pomoći da se osjećate moćnije. Prema Bilyeu, "moćno odijevanje" je od velike pomoći. Zapravo, ona svoju garderobu za samopouzdanje naziva svojim "ogrtačem" superheroja. Razmislite postoji li određeni odjevni predmet ili stil zbog kojeg se trenutno osjećate moćnije? Za Bilyeu, to su kožne čizme do koljena. “Svaki put kad ih obučem, osjećam se samopouzdanije, dobijem element moći. Nemojte negirati moć odjeće, mode i stila", otkrila je Bilyeu.

4. Ostavljajte si poruke

Bilyeu je svoja najveća navijačica: dok se sprema za javni nastup, oslanja se na rulet poruka kako bi ublažila tremu. "Upišem "Možeš ti to" zatvorim oči i postavim alarm. Ne znam za koje sam ga vrijeme postavila i samo pritisnem spremi. Tijekom dva tjedna prije događaja dobit ću obavijest na svom mobitelu u nasumično vrijeme koja kaže 'Možeš ti to'".

Ove  podsvjesne poruke pomažu joj da zadrži motivaciju i način razmišljanja, čak i kada se osjeća uplašeno. "Svi znamo da subliminalne poruke funkcioniraju, stoga ih iskoristite u svoju korist", dodaje ona. Na taj način možete nadglasati negativan glas u svojoj glavi koji vam možda govori da niste dovoljno dobri.

5. Smanjite očekivanja

Na kraju dana, važno je znati da savršenstvo ne postoji. Ako prvi put radite nešto izvan svoje zone komfora, znajte da ćete postati bolji s vježbom. Možete si reći da ste ponosni na sebe dok god možete izaći na pozornicu i pričati, ali ne očekujte nemoguće. Prirodno je htjeti briljirati u svakoj prilici koja vam se pruži, ali pokušajte si dati prostora za drugačiji ishod.