Mentalna snaga znači osvijestiti svoje osjećaje, želje i potrebe. Jasno ih komunicirati, ali prvenstveno ih razumjeti. Ona uključuje hrabrost izražavanja, poticanja u razvoj onoga u što vjerujete i osobe u koju se želite formirati.

Žene se kontinuirano suočavaju s jedinstvenim pritiscima, a koje si i suviše često same nameću ili nemaju alate koji bi im omogućili istrgnuti se iz duboko utisnutih obrazaca koji koče postizanje potrebnog za sreću i ispunjenje. Tada se gubi samopouzdanje i ne iskorištava puni osobni potencijal. No snaga postoji, samo ju valja potaknuti. Najčešće se izražava kroz ono što izgovarate za vrijeme pritisaka i izazova u svakodnevnom životu – riječima koje birate te načina na koji se one iznose.

Ovih nekoliko fraza daje jasan uvid u osobu koja ste te ono čemu težite. Njihovim uključivanjem i ponavljanjem, sebi, a zatim i ostalima, dobit ćete priliku pronaći zatomljenu snagu u sebi i otključati ono što vam je potrebno kako biste se poštovali i nastavili razvijati u željenom smjeru.

„Ne mogu“

Negacija ne znači uvijek nešto negativno. Dapače, u ovom se slučaju radi o jednom vrlo moćnom efektu – oslobođenju. Od obaveza koje si sami namećete, a koje ne želite. Ovo ne znači kako ste nesposobni nešto učiniti, ali može značiti kako se to kosi s vašim uvjerenjima i time vas zapravo umanjuje. Mentalno jake osobe znaju si priznati ograničenja kako bi ih popravile u ispravnom trenutku, kada same to žele, zbog sebe.

Ovo je znak postavljanja granica koji ih drugima jasno opisuje. Mnogi posustanu ako ih se dovoljno pritišće, no znači izgovoriti „ne“ kada je to potrebno je nužnost. Obrambeni i edukacijski mehanizam kojim se povećava samosvijest. Pokazuje ujedno kako cijenite sebe i svoje vrijeme i ne libite se to izraziti.

„Nisam savršena i to je u redu“

Svatko ima mane. Činjenica kako ste ih osvijestili samo govori o tome da se niste s njima pomirili, već aktivno radite na njihovom korigiranju. Istovremeno, važno je shvatiti kako ono što netko drugi smatra manom, ne mora biti i u vašim očima. Gotovo nemogući standardi mnogima stvaraju osjećaj nedostatnosti. A to nije mana, samo pokazatelj kako ne ovisite o perspektivi drugih.

Ova fraza je sirova, iskrena i nevjerojatno moćna. Otkriva prihvaćanje sebe u svoj složenosti i ljepoti ljudskog bića. Ona je znak ljubavi prema sebi. Znak spoznaje kako se ne trebate mijenjati kako biste se svidjeli ikome osim sebi i držali se vlastitih standarada.

„Potrebna mi je pomoć“

Postoji misao kako sve trebate sami. Ako niste u stanju nešto učiniti onda pokazujete slabosti, djelujete nesposobnima. Netočno. Pomoć je jedan od načina razvijanja. Uostalom ovdje smo kako bismo svakodnevno otkrivali nešto novo i učili.

Valja zatomiti strah od srama i tražiti pomoć kada vam je potrebna. Uostalom to je i potpuno ljudski. Nemamo odgovor na apsolutno svaku situaciju, ali postoje oni koji su upravo za to opremljeni. Njihov je zadatak i želja pomoći. Treba ih tek pustiti u život kako biste otkrili novu lekciju vrijednu spoznaje.